Vodná nádrž Ružín je plná odpadu: Pretrhlo norné steny

Vodná nádrž Ružín je plná odpadu: Pretrhlo norné steny
Ružín Veronika Salayová

Na hladine vodnej nádrže pláva množstvo komunálneho odpadu. Norné steny nápor nevydržali a obe sa pretrhli.

Intenzívne dažde spred pár dní spôsobili, že po riekach Hornádu a Hnilca naplavilo do vodnej nádrže Ružín odpadky z nelegálnych skládok, ktoré boli blízko toku riek. Pre vysokú hladinu vody a silnú prúd pretrhlo obe norné steny, informuje kosice.korzar.sme.

Starosta obce Jaklovce Matúš Fedor pre nich potvrdil informáciu, že norné steny sa v dôsledku náporu odpadu pretrhli, čím sa do Ružína dostalo množstvo ďalšieho odpadu.

Jedna z norných stien je na ústí Hornádu pri Margecanoch. Druhá je na ústí Hnilca medzi Margecanmi a Jaklovcami. Táto sa zachytila aj s odpadom o pilier bývalého železničného mosta.

Voda v nádrži Ružín sa podľa slov Tomáša Januša z referátu komunikácie SVP už priebežne čistí.

Odpad pochádza z nepovolených skládok, tvrdí Januš. Problém podľa neho spôsobujú aj nelegálne čierne obydlia, ktoré sa nachádzajú v okolí nádrže.

Ide hlavne o rôzne plechy, provizórne prístrešky, unimobunky a pod., ktoré skončia v nádrži, keď sú silné dažde alebo silný vietor.

Čistenie vôd stojí štát nemalé finančné náklady. Ide o desaťtisíce eur v závislosti od rozsahu znečistenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd