Vonku nebude len horúco, no aj mimoriadne DUSNO

Ľubomír Franko

Nasledujúce dni budú pekelne horúce. Jediným problémom však nebudú len vysoké teploty, ale aj mimoriadne vlhký vzduch. Vonku bude na pocit extrémne teplo, no hlavne dusno. 

Počasie dnes ovplyvňuje chrbát tlakovej výše tiahnúci sa od východnej Škandinávie až nad južnú Európu. Na mnohých miestach je polooblačno a v suchšom vzduchu sa prehánky či búrky tvoria len ojedinele. Zatiaľ čo na východe sú spôsobené tlakovou nížou so stredom nad Čiernym morom, na krajnom západe sú spôsobené tlakovou nížou vo vyšších vrstvách ovzdušia, ktorá sa presúva z oblasti juhozápadného Poľska ďalej nad južnú Moravu.

V najbližších dňoch sa bude v oblasti Čierneho mora naďalej prehlbovať tlaková níž. Po jej prednej strane sa k nám bude od východu dostávať horúci, no najmä vlhký vzduch. 

Vonku bude veľmi dusno

Teploty budú čoraz vyššie, no zároveň bude narastať aj relatívna vlhkosť vzduchu. Už cez víkend tak bude silno dusno a veľmi ťažko sa bude dýchať. Pojem dusno je definovaný aj v meteorológii. Čo to znamená a aké musia byť podmienky aby dusno vzniklo ?

Každý plyn v atmosfére sa podieľa na celkovom atmosferickom tlaku. Táto čiastka sa nazýva parciálny tlak. Parciálny tlak vodnej pary sa bežne pohybuje pri suchom počasí pod hodnotami 10 hPa, pri vlhkom počasí je to cez 10 hPa. Dusno nastáva, keď tento tlak presiahne hodnotu 18,7 hPa.

Počas najbližších dní sa tieto hodnoty budú pohybovať na úrovni 22 až 27 hPa, čo sú mimoriadne vysoké hodnoty. 

Čím je tlak vodnej pary v atmosfére vyšší, tým má telo menší potenciál schladzovania sa potením. Vo vlhkejšom prostredí sa pot z tela vyparuje ťažšie a na pocit je tak teplejšie. Najvyšší parciálny tlak vodnej pary sa očakáva na východe Slovenska, kde bude aj veľmi vysoká pocitová teplota. Vo vlhkom vzduchu sa môže vyšplhať až na +40 °C. 

Vysoké teploty a vlhký vzduch budú priať tvorbe búrok, ktoré budú na dennom poriadku a prinášať budú prívalové zrážky. Dusno a mimoriadne vysoké teploty by mali pretrvať minimálne do druhej polovice nasledovného týždňa. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd