Vonku vznikajú búrky. Bude ich viac a aj intenzívne

Ľubomír Franko

Búrky sa už predpoludním začínajú tvoriť v hornatých oblastiach stredného Slovenska.

Búrka sa aktuálne vyskytuje v oblasti Veľkej Fatry, no nové vznikajú aj na Kysuciach či v oblasti Tatier. Ďalšie sa očakávajú popoludní, kedy ich bude podstatne viac. Búrky môžu byť sprevádzané prívalovými zrážkami a ojedinele aj silným nárazovým vetrom či krupobitím.

Búrky, ktoré vzniknú v oblasti hôr môžu vytvoriť studený vzduch, ktorý neskôr môže iniciovať búrky aj v nížinách, najmä na západe Slovenska. To isté platí aj pre búrky, ktoré sa už teraz vyskytujú západne od Viedne. Studený vzduch z týchto búrok bude klesať do nížin a už aj táto búrka môže vygenerovať nové búrky na krajnom západe SR. Tieto búrky budú vznikať na takzvanom ,,gust fronte" (viac v článku tu).

Búrky na západe môžu byť aj silné, sprevádzané prívalovými zrážkami a silným nárazovým vetrom. Budú však vznikať v prostredí so slabou dynamikou a ich postup tak bude veľmi pomalý. Lokálne tak môžu vyvolať povodne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd