Vtákov je na Slovensku menej a niektoré druhy vymizli úplne. Prečo?

Veronika Salayová

Niektoré vtáčie druhy zo Slovenska úplne vymizli. Dôvodom je najmä zvyšovanie poľnohospodárstva, ktoré vedie k strate lúk a pasienkov.

Niektoré vtáčie druhy už na Slovensku nenájdeme, ako pre TASR uviedol Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLife.

Podľa odborníka na Slovensku vyhynul napríklad brehár čiernochvostý, pretože zanikli pasienky a vlhké lúky v nížinách. Prestal hniezdiť aj hvizdák alebo ležiak úhorový. Zo Slovenského krasu vymizol skaliar pestrý. Niekoľko desaťročí na Slovensku nehniezdi aj strakoš červenohlavý, vymenováva odborník vtáčie druhy, ktoré už na našom území nenájdeme.

Zmena poľnohospodárskej politiky

Jedným z hlavných dôvodov podľa Ridzoňa je intenzifikácia poľnohospodárstva. Strácajú sa lúky a pasienky, kde niektoré vtáky hniezdia alebo si hľadajú potravu.

Odborník pre slovenskú agentúru povedal, že pre to, aby vtáky na Slovensku neodlietali alebo nevymierali, je dôležité zmeniť európsku poľnohospodársku politiku. Farmárov by nemala nútiť zaorať každú medzu, lebo ak ju nezaorú, tak prídu o dotácie.

„Tak sa podarí obnoviť medze, pásy medzi poľami a na okraji polí a vďaka tomu sa vytvorí priestor aj pre prežitie druhov, ktoré sú u nás dnes ohrozené a hrozí im reálne vyhynutie, ako je napríklad jarabica či drop,“  uviedol Ridzoň.

Na Slovensku máme aj nové druhy vtákov

Na Slovensku sa však objavilo v posledných rokoch viacero nových vtákov. Niekoľko rokov hniezdi nový druh kačice – potápač veľký. 

Posledné roky podľa slov ornitológa u nás zahniezdili aj viaceré nepôvodné druhy vtáctva, ako napríklad húska štíhla, kačička mandarínska či labuť čierna.

Dodal, že tieto tri druhy unikli v Európe zo zajatia, zahniezdili vo voľnej prírode, udomácnili sa a začali sa tu šíriť, hoci ich pôvodný areál je na iných kontinentoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd