Výbuch indonézskej sopky si vyžiadal najmenej jednu obeť a desiatky zranených

Dominik Cenkner

Na východe najľudnatejšieho indonézskeho ostrova Jáva dnes vybuchla sopka Semeru. Vychrlila mohutný oblak tmavého dymu a popola. Tisíce ľudí sa tak muselo dať na útek.

Podľa dostupných informácií, doposiaľ miestne úrady evidujú minimálne jednu obeť. Štyri desiatky ľudí utrpelo zranenia, najmä popáleniny.

K erupcii došlo okolo 9. hodiny ráno. Zo záberov, ktoré kolujú sociálnymi sieťami je vidno, ako miestni utekajú pred mohutným mrakom popola.

Šéf okresu Lumajang Thoriqul Haq uviedol, že priľahlé dediny zahalila temnota. Niekoľko stoviek ľudí sa muselo presunúť do dočasných prístreškov či do iných okresov.

Erupciu navyše sprevádzala silná búrka. Dážď spolu s tlejúcimi troskami a lávou vytvoril husté bahno, ktoré prerušilo dopravné spojenie medzi dvoma dedinami a sťažilo evakuáciu.

Indonézia je posiata sopkami

Sopka Semeru doposiaľ neochromila leteckú dopravu. Vo vyhlásení to uviedol letový dispečing AirNav Indonesia.

Semera je najvyšší vulkán na Jáve. Naposledy vybuchol v januári, erupcia sa vtedy obišla bez obetí na životoch.

V Indonézii, kde žije cez 270 miliónov obyvateľov, je takmer 130 aktívnych sopiek. Táto oblasť je súčasťou takzvaného ohnivého kruhu.

Ide o pás okolo zlomových línií v Tichom oceáne. V tejto oblasti dochádza k častým výskytom zemetrasení a sopečných erupcií.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd