Výbuch sopky pripravil tisíce ľudí o domov. Mnoho obyvateľov však nemusí dostať žiadnu náhradu

Peter Minárik

Sopka na Kanárskych ostrovoch spôsobila veľkú katastrofu. Mnoho ľudí prišlo o domy. Vláda síce sľúbila kompenzácie, ale veľa ľudí kompenzáciu nedostane. Domy totiž postavili ilegálne.

V dôsledku výbuchu sopky Cumbre Vieja bolo na kanárskom ostrove La Palma evakuovaných šesťtisíc ľudí. Ľudia sa nemôžu vrátiť do svojich domovov, pretože sú v zóne ohrozenia alebo už sú zničené lávou.

Sopka je stále hrozbou

Úrady nariadili v piatok popoludní evakuáciu miest Tajuya, Tacande de Abajo a častí Tacande de Arriba, ktoré ešte neboli evakuované a nariadili obyvateľom, aby sa zhromaždili na miestnom futbalovom ihrisku.

Záchranné služby na Kanárskych ostrovoch pôvodne nariadili obyvateľom zostať vnútri, aby sa vyhli hustému oblaku popola a úlomkov lávy, ale neskôr sa ich kvôli zvýšenému riziku výbuchu rozhodli evakuovať. Evakuovali nielen ľudí, ale aj zvieratá.

Evakuácia ľudí je najvyššou prioritou aj keď existujú aj ďalšie dôležité úlohy, ako napríklad ochrana domácich zvierat, uviedla štátna služba na Twitteri.

Niektorí ľudia nedostanú peniaze

Napriek avizovanej vládnej pomoci ľuďom, ktorí prišli o domov, niektorí majitelia nemôžu počítať s peniazmi a ďalšou podporou z tohto zdroja.

Ak má niekto svoj majetok poistený, potom dostane štátnu pomoc. Problém je v tom, že aby ste si poistili svoj domov, musí byť legálne umiestnený.

Najnovšie informácie však ukazujú, že väčšina budov, ktoré v tejto oblasti stáli, boli postavené nelegálne, pričom sa myslelo na neskoršiu legalizáciu.

To znamená, že ľudia nedostanú štátnu pomoc, keďže nemôžu ani preukázať svoj majetok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd