Vybuchla najväčšia sopka na svete! Došlo k zriedkavej dvojitej erupcii. Aké nebezpečenstvo to predstavuje?

Peter Minárik

Na Havaji v uplynulých hodinách vybuchla najväčšia sopka na svete Mauna Loa, ktorá sa zobudila po 38 rokoch. Výbuch zobudil obyvateľov ostrova Big Island a sopka začala chrliť lávu. Vedci pozorne sledujú sopku a čakajú, čo sa stane.

Mauna Loa na Havaji je najväčšou aktívnou sopkou sveta, ktorá vybuchla niekoľkokrát, a naposledy sa to stalo v roku 1984. Erupcia sopky vychrlila do atmosféry sopečný popol a začala chrliť lávu.

Sopka zatiaľ ľudí neohrozuje

Hoci láva steká po jednej strane sopky, tak to zatiaľ nepredstavuje bezprostredné ohrozenie ľudí. Láva tečie len v parku Hawaii Volcanoes.

Všetko nasvedčuje tomu, že láva bude tiecť len v severovýchodnej časti sopky. Väčšie komplikácie môže predstavovať vulkanický plyn a sopečný prach. V niektorých častiach ostrova Big Island by sa mohla vytvoriť vrstva sopečného popola.

Popol môže poškodiť vozidlá a budovy, kontaminovať zásoby vody, narušiť kanalizáciu a elektrické systémy a poškodiť alebo zabiť vegetáciu, zatiaľ čo abrazívny vulkanický popol môže dráždiť oči a pľúca.

Láva zo sopky zatiaľ steká do neobývanej oblasti. Tento vulkán je však nevyspytateľný a láva môže začať unikať aj z iných prasklín. Viac-menej ľudia sú v oblasti pripravení a hlavné možné prúdy lávy sú dlhodobo neobývané a nezastavujú sa.

Došlo k dvojitej erupcii

Mauna Loa, ktorá pokrýva polovicu ostrova Big Island, vybuchla od roku 1843 už 33-krát. Naposledy vybuchla v roku 1984. Ide o najdlhšie pokojné obdobie v histórii sopky.

Vrcholový kráter sopky Mauna Loa leží asi 30 km severozápadne od druhej menšej sopky na ostrove Kilauea, ktorá vybuchuje od roku 2021 nepretržite. Súčasné erupcie sopky Kilauea aj Mauna Loa tak vytvorili zriedkavú dvojitú erupciu na ostrove.

Napriek tomu erupcia sopky Kilauea sa v súčasnosti obmedzuje len na jej kráter. Keď v roku 2018 vybuchla, tak láva niekoľko mesiacov chrlila lávu, ktorá zničila viac ako 700 domov.

Aj keď je táto dvojitá erupcia nezvyčajná, tak to pre svet nateraz nepredstavuje nebezpečenstvo. Seizmická aktivita, ktorá by naznačovala silnejšiu erupciu, je zatiaľ v štádiu normálu.

Odborníci erupciu očakávali

Už od júna odborníci varovali pred možným prebudením sopky Mauna Loa, keď zaznamenávali priemerne 5 zemetrasení denne. V júli sa intenzita zvýšila na 10 denne. Najvyšší počet viac ako 100 zemetrasení denne bol zaznamenaný 23. septembra a 29. septembra.

Zvýšená aktivita prinútila Národný park Hawaii Volcanoes National Park v októbri uzavrieť vrchol Mauna Loa pre všetkých turistov až do odvolania. Tí teraz môžu obdivovať len erupciu sopky Kilauea. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd