Východ Nemecka a Česko bičujú silné búrky

Peter Minárik
Studený front prináša do východných oblastí Nemecka a do Českej republiky intenzívne búrky. Tie sa presúvajú ďalej smerom na východ.

Rozsiahle komplikácie hlásia z oblasti východného Nemecka. Intenzívne búrky, ktoré tu prináša studený front prinášajú výrazné prívalové zrážky. Tie zatápajú ulice, metro a silný nárazový vietor vyvracia aj stromy.

Prívalové zrážky však sužujú aj oblasti Českej republiky. Studený front prináša silné búrky predovšetkým do Plzeňského a do Jihočeského kraja.

Búrky počas dnešného dňa priniesli do oblasti strednej Európy viac ako 150 000 bleskov.

Počet bleskových výbojov do 27.7. 18:00

Búrky do oblasti Lipska priniesli intenzívny prívalový dážď a silné poryvy vetra. Vietor lámal vetvy a konáre a poškodil niekoľko áut:

Veľmi intenzívne zrážkové úhrny zaznamenali nemeckí meteorológovia v Sasku-Anhaltsku, kde medzi 14:00 až 16:00 spadlo lokálne až 100 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy, pričom väčšina z týchto zrážok spadla v priebehu 45 minút.

Prívalové zrážky zasiahli aj Berlín. Voda zaplavila viaceré ulice v meste. Stanicou metra Hermanplatz sa valila voda:



Intenzívna búrková činnosť sa presúva do Česka a Poľska. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2.stupňa pre celé územie. Očakávajú sa intenzívne prívalové zrážky, ktoré môžu priniesť až 70 mm zrážok a poryvy vetra môžu dosahovať rýchlosť až okolo 20 m/s.

Búrky už počas popoludnia spôsobili problémy na viacerých miestach Českej republiky. Hasiči mali desiatky výjazdov k zaplaveným pivniciam a cestám:

Podívejte se, jak vypadala ulice Krumlovská v Prachaticích dnes odpoledne po přívalovém dešti.

Posted by ČT24 on 27. júl 2016

 

Búrky sa počas dnešného dňa vyskytovali aj na našom území. Jednalo sa však o búrky z tepla. Front bude z Nemecka a Česka postupovať ďalej smerom na východ a už počas večerných hodín by sa pred frontálnym systémom mali začať tvoriť búrky aj na západnom a severozápadnom Slovensku. Búrky by sa mali na západe objaviť po 21:00.

V priebehu noci sa front presunie nad stredné Slovensko a už počas zajtrajšieho dopoludnia sa na frontálnom systéme budú opäť na mnohých miestach Slovenska vyskytovať búrky, ktoré môžu byť aj intenzívnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd