Východ Slovenska sužujú búrky. Môžu vyvolať záplavy

Dominik Cenkner

Búrky, ktoré sa ešte predpoludním začali tvoriť na strednom Slovensku, sa postupne presúvajú smerom na východ. Sprevádzané môžu byť prívalovými zrážkami, ktoré môžu vyvolať bleskové povodne.

Včerajšie búrky na Slovensku začali utíchať až dnes v skorých ranných hodinách pričom ďalšie sa začali tvoriť hneď dopoludnia.

Najskôr sa vytvorili v okolí Nízkych Tatier, kde však kvôli pretrvávajúcej oblačnosti neboli až tak intenzívne. Pri presune na východ však naberajú na sile.

Sprevádzané môžu byť aj intenzívnymi zrážkami. Z radarových údajov vyplýva, že miestami spadlo približne 50 mm zrážok, pričom v obci Muráň, ale taktiež v Rejdovej a Vyšnej Slanej to mohlo byť až 100 mm.

V spomínaných oblastiach sa mierne zvýšili aj hladiny vodných tokov, zatiaľ však ani jeden z nich nedosiahol 1. SPA.

Výrazná je aj blesková aktivita. Detekcie bleskov na našom území zaznamenali vyše 500 úderov bleskov. Toto číslo bude ešte narastať, keďže sa búrky očakávajú až do večerných hodín.

Aktuálnu polohu búrok môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd