Výdatný lejak sa už blíži na Slovensko. Pršať začne ráno

Peter Minárik

K nášmu územiu sa už blíži rozsiahle zrážkové pole, ktoré je spojené s tlakovou nížou. Tá sa usadí nad Slovenskom a bude v dominantnej miere ovplyvňovať počasie u nás už od zajtra až do konca víkendu.

Na Slovensko sa rúti výdatný lejak. Postará sa o to komplex niekoľkých samostatných tlakových níži, ktorá sa budú rozkladať od Škandinávie až po Jadran. V rámci tejto rozsiahlej oblasti nižšieho tlaku nás čaká niekoľko zrážkových polí.

Prvé zrážkové pole zasiahne naše územie už v priebehu rána. Zrážky sa začnú nasúvať od západu a postupne sa rozprší na celom západnom a v priebehu popoludnia aj na strednom Slovensku. V podvečerných hodinách sa rozprší aj na východnom Slovensku.

Ďalšia vlna zrážok sa na naše územie začne nasúvať večer v noci z piatka na sobotu od juhu a postupne zasiahne celé naše územie.

V tomto zrážkovom poli sa môžu objavovať aj búrky. Do našej oblasti totiž začne prenikať chladný vzduch a pri premiešavaní teplého vzduchu so studeným bude dochádzať k spomínanej tvorbe búrok.

Zrážky by mali začať ustávať v sobotu počas dňa od juhozápadu, no dlho bez zrážok nebudeme.

Ďalšia vlna zrážok sa na Slovensko dostane v sobotu večer a tentoraz od juhovýchodu. Pršať by malo aj po väčšinu nedele.

Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov spadne na našom území od piatka do nedele niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Najviac zrážok sa očakáva na náveterných stranách hôr. kde môže spadnúť aj okolo 100 mm zrážok.

Výdatné zrážky však nezasiahnu len naše územie, ale prakticky celú strednú Európu. Stúpať tak budú nielen malé, ale aj väčšie vodné toky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd