Vyštartuje dnes Crew Dragon na svoju misiu? Šanca je 50 na 50

Dominik Cenkner

Po tom, čo sa v stredu večer nášho času nepodarilo odštartovať vesmírnej lodi Crew Dragon sa oči všetkých fanúšikov austronautiky a vesmíru upierajú do Floridy práve dnes.

Štart Crew Dragonu s astronautmi Douglasom Hurleym a Robertom Behnkenom vtedy neumožnilo zlé počasie, keď aj počas priameho prenosu mohli diváci v okolí vidieť blesky.

Tie síce pred štartom utíchli, ale kompetentní sa aj napriek tomu obávali, že by štart vesmírnej lode mohol spustiť elektrické výboje. „Rozhodli sme sa správne,“ uviedol na Twitteri administrátor NASA Jim Bridenstine.

Dnes popoludní bola búrková činnosť najmä nad severovýchodným pobrežím Floridy. Aj preto je večerný štart zatiaľ neistý. Ohrozuje ho najmä silnejúca tropická búrka Bertha.

Cieľ misie s označením DEMO-2 nie je presne určený. Úlohou kozmonautov bude pripojiť sa na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a sledovať ako sa v tomto prostredí správa ich kozmická loď. Ide totiž o prvý projekt NASA a súkromnej spoločnosti SpaceX podnikateľa Elona Muska.

V prípade, že to okolnosti umožnia je dnešný štart naplánovaný na 21:22 nášho času. Ak to opäť nebude možné, sú naplánované ďalšie pokusy v nedeľu (60% pravdepodobnosť) a v utorok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd