Vzácny astronomický úkaz: Prechod Merkúra pred Slnkom

Vzácny astronomický úkaz: Prechod Merkúra pred Slnkom
Veronika Salayová

V pondelok 11. novembra sa bude dať na našom území pozorovať prechod planéty Merkúr pred Slnkom. Ide o vzácny jav, ktorý ak zmeškáte, budete si musieť na ďalší počkať až do roku 2032.

Prechod planéty Merkúr pred Slnkom je možné pozorovať približne 13-krát za storočie. K tomuto úkazu dochádza v máji a v novembri, pričom novembrové prechody sú dvakrát častejšie ako májové.

Prechod Merkúra cez disk Slnka znamená, že vidíme planétu pri jej dolnej konjukcii zo Zeme premietať sa na kotúč Slnka. Ku prechodu dochádza iba vtedy, aj sú pri jeho dolnej konjukcii Zem aj Merkúr súčasne v blízkosti uzlovej priamky.

Planéta Merkúr sa dotkne slnečného okraja o 13.35 hod. a úkaz bude trvať do 16.09 hod. do západu Merkúra a Slnka. Merkúr bude pozorovateľný ako drobný čierny kotúčik.

Tento vzácny astronomický úkaz sa dá pozorovať iba ďalekohľadom s desaťnásobným priblížením, Voľným okom ho nebude možné pozorovať.

Ďalekohľad by mal byť vybavený aj spoľahlivým filtrom, aby nedošlo k poškodeniu zraku.

Ak zmeškáte tohtoročný jav, nasledujúci prechod Merkúra cez Slnko nastane 13. novembra 2032 a ďalší 7. novembra 2039. Najbližší májový prechod bude až 7. mája 2049.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd