Vzácny útok včiel si vyžiadal smrť 63 ohrozených tučniakov

Veronika Salayová

Neďaleko Kapského Mesta došlo k veľmi vzácnej udalosti, ktorá je vo svete ojedinelá. Včelí roj napadol skupinu juhoafrických tučniakov a usmrtil viac ako 60 jedincov. 

Spolu 63 ohrozených afrických tučniakov zabil roj včiel neďaleko Kapského Mesta, tvrdia ochrancovia vtákov v Južnej Afrike, informuje BBC.

Chránené vtáky z kolónie v Simonstowne sa našli na pobreží s niekoľkými včelími bodnutiami. Žiadne ďalšie fyzické zranenia tučniaky nemali a na mieste sa nachádzali aj uhynuté telá včiel.

Podľa všetkého roj včiel napadol skupinu tučniakov, ktorí následne početným bodnutiam podľahli. Išlo o prvý známy útok včiel na svetoznámej pláži Boulders Beach, ktorý každoročne priláka až 60 000 návštevníkov.

„Včely neštípu, pokiaľ nie sú vyprovokované. Pracujeme na predpoklade, že hniezdo alebo úľ v danej oblasti bol narušený, čo spôsobilo, že masa včiel z hniezda utiekla, rojila sa a začala byť agresívna,“ uviedla Alison Kocková, morská biologička z juhoafrickej agentúry pre národné parky.

Včely museli byť vyprovokované

Podľa jej názoru včely na svojej letovej trase narazili na skupinu tučniakov, ktorí ich zrejme nejakým spôsobom vyprovokovali.

Posmrtná analýza zistila, že vtáky boli bodnuté okolo očí a na plutvách. Tieto časti nie sú pokryté perím, a preto sa mohlo stať, že včelím bodnutiam podľahli. Jeden z tučniakov bol napríklad bodnutý až 27-krát.

Včely medonosné po uštipnutí hynú a na mieste bolo nájdených množstvo mŕtvych včiel.

Africké tučniaky sú charakteristické svojím malým vzrastom. Ich populácia rýchlo klesá, uvádza Medzinárodná únia na ochranu prírody. Príčinami ich poklesu je najmä nedostatok potravín spôsobený komerčným rybolovom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd