FOTO: Vzácny vesmírny objav. Pri Štokholme našli 14-kilový meteorit

Švédsko Veronika Salayová

Dvom švédskym „lovcom meteoritov“ sa podaril veľmi vzácny úlovok. Našli totiž železný 14-kilový fragment meteoritu, ktorý zrejme dopadol na Zem ešte v novembri.

Andreas Forsberg a Anders Zetterqvist, dvaja geológovia zo Štokholmu, objavili železné pozostatky obrieho meteoritu. Pravdepodobne ide o meteorit, ktorý na Zem dopadol ešte 7. novembra 2020.

Meteor vtedy spozorovali približne 50 kilometrov severozápadne od Štokholmu. Veľké množstvo ľudí vtedy videlo žiarivú ohnivú guľu, ktorá asi tri sekundy jasne osvetľovala oblohu.

Astronóm z univerzity v Uppsale vypočítal približné miesto dopadu, a na tomto mieste sa aj našli malé fragmenty vesmírnej horniny.

Hlavný a najväčší fragment meteoritu našla dvojica „lovcom meteoritov“ 5. decembra. Svoj nález však tajili až do minulého mesiaca. 

Železný meteorit má priemer asi 30 centimetrov a váži takmer 14 kilogramov. Meteorit je po preskúmaní vo veľmi dobrom stave napriek tomu, pretože železo v prírode zvykne rýchlo hrdzavieť. 

„Som lovcom meteoritov už viac ako 20 rokov, takže nájsť tento kúsok bol taký fantastický zážitok,“ povedal jeden z objaviteľov. 

V oblasti boli nájdené aj ďalšie menšie fragmenty, ktoré by taktiež mohli pochádzať z meteoru.

V budúcnosti by tento železný meteorit mohol byť vystavený vo švédskom prírodovednom múzeu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd