Vznik búrok na juhozápade obmedzila vysoká oblačnosť

Ľubomír Franko

V oblasti krajného juhozápadu sa momentálne nachádza rozsiahly pás vysokej oblačnosti. Ten obmedzuje ohrievanie vzduchovej hmoty od povrchu, čo oneskorí, alebo úplne zabráni vzniku búrok.

Zatiaľ, čo na väčšine územia Slovenska sa aktuálne vyskytujú prehánky či búrky, v oblasti západného Slovenska sa búrkam ešte nedarí. Spôsobené to môže byť tým, že búrky by v rovinatejších oblastiach mali vznikať až neskôr večer.

Vznik búrok v nížinách by mal byť podmienený výtokom studeného vzduchu z búrok v hornatých oblastiach. Vzduch sa ale musí najskôr ohriať, čo sa na juhozápade momentálne kvôli vysokej oblačnosti nedarí.

Vysoká oblačnosť zabraňuje vzniku búrok na juhozápade
Vysoká oblačnosť zabraňuje vzniku búrok na juhozápade

S vysokou pravdepodobnosťou sa dnes búrky na juhozápade buď oddialia na nočné hodiny, alebo tam vôbec nevzniknú. 

Naopak, búrky vznikajú aj na východe, s čím sa ešte včera večer nepočítalo. Okrem juhozápadu sa teda búrky budú vyskytovať až do večerných hodín, po západe slnka by mali začať slabnúť. Výnimočne budú vznikať aj počas noci, ich intenzita ale bude nižšia.

Aj naďalej platí, že búrky by mali byť aj intenzívne, sprevádzané najmä prívalovými zrážkami a krupobitím. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd