WHO zmenila názor na rúška. Odporúča ich

Veronika Sádovská

WHO ešte v pondelok nosenie rúšok neodporúčala, no svoj názor rýchlo zmenila. Vo svete stále panujú rozporuplné názory ohľadom prekrývania horných dýchacích ciest.

V tomto období pandémie nového koronavírusu spôsobuje najväčšiu polemiku spôsob, ako sa k šíreniu tejto nákazy postavili jednotlivé štáty. U nás aj v susednom Česku je nosenie rúšok na verejnosti povinné.

V ostatných štátoch Európy a sveta je to inak. Od dnes platí povinnosť nosiť rúško v obchodoch aj v Turecku a Rakúsku, v USA je to dobrovoľné. K ich noseniu sa vyjadrila aj Svetová zdravotnícka organizácia. 

Tá ešte v pondelok tvrdila, že nosenie rúšok sa odporúča len chorým jedincom. Dnes už hovoria, že nosiť by ich mali aj zdraví. Vedci z Massachusetts Institute of Technology (MIT) prišli  s novým zistením.

Kvapôčky sa pri kýchaní môžu dostať až do vzdialenosti 8 m od chorého a pri kašľaní do vzdialenosti 6 m. Dvojmetrová vzdialenosť v uzavretých a zle vetraných miestnostiach bez rúška tak ponúka len zdanlivý pocit bezpečia.

WHO sa teda vyjadrila, že nosenie rúška môže zabezpečiť spomalenie šírenia vírusu a je dokonca efektívnejšie ako len dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti. Avšak respirátory by stále mali bežní občania prenechať zdravotníckym pracovníkom, ktorí sú v prvej línii boja proti tejto nákaze.

Ochranné chirurgické rúška môžete nakúpiť aj po kliknutí TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd