Z ľadovca na Islande uniká do atmosféry veľké množstvo metánu

Ľubomír Franko

Jedna z najväčších islandských aktívnych sopiek vypúšťa do atmosféry obrovské masy metánu. S novým zistením, ktoré môže byť dramatické pre našu atmosféru, prišli vedci v štúdii v Scientific Reports.

Takmer 8 kilometrov dlhý ľadovec Sólheimajökull, ktorý ,,vyteká" z neďalekej aktívnej sopky Katla, vytvára obrovské množstvo metánu. Dôvodom je výrazná geotermálna aktivita, ktorá ohrieva ľadovec zospodu. 

Vo vode bohatej na organické látky mikróby vytvárajú metán, ktorý sa postupne začína dostávať na povrch. Podľa najnovších meraní uniká z ľadovca až 41 ton metánu každý deň. Metán je pritom až 28-krát silnejší skleníkový plyn ako oxid uhličitý. 

Zistilo sa, že únik metánu z pod ľadovca Sólheimajökull je jedným z najvýraznejších zdrojov prírodného metánu na svete. Konkuruje dokonca aj metánovým zásobám, ktoré unikajú z pod sibírskeho permafrostu. Celkovo z tohto ľadovca unikne viac ako 20-násobok metánových emisií ako zo všetkých ostatných známych európskych sopiek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd