Z Lomničáku zmizol sneh tento rok rekordne skoro

Lomnický štít Peter Minárik

Meteorologická stanica na Lomnickom štíte patrí k našim najvyššie položeným. Práve odtiaľto zmizol tohtoročný sneh najneskôr, no súčasne tento rok mimoriadne skoro, čo len potvrdzuje extrémne teplý apríl. 

Tohtoročný apríl bol na našom území najteplejší v histórii meteorologických meraní. Najteplejší apríl v histórii priniesol viacero zaujímavosti, medzi nimi aj vo výške snehovej pokrývky.

Najdlhšie samozrejme zostáva snehová pokrývka na našich horách, no práve veľmi teplý apríl spôsobil, že sneh sa tento rok topil rekordne rýchlo a roztopil sa rekordne skoro. Na Lomnickom štíte sa tento rok roztopil sneh 7. mája, čo je mimoriadne skoro. Ide o najskoršie roztopenie snehu minimálne za uplynulých 20 rokov. 

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo 7. mája tohto roku sneh už zmizol, tak presne o rok naspäť, teda 7. mája 2017 bolo na Lomnickom štíte ešte 270 cm snehu.

To len svedčí o tom, aký bol tohtoročný apríl extrémne teplý. Za zaujímavosť stojí ešte to, že tohtoročnú sezónu bola najvyššia výška snehovej pokrývky zaznamenaná na Silvestra, čo je zasa mimoriadne skoro.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd