Za smrtiacu vlnu horúčav v Japonsku môže globálne otepľovanie

Za smrtiacu vlnu horúčav v Japonsku môže globálne otepľovanie
Peter Minárik

Štúdia na ktorej pracovali vedci zistila, že mnohé extrémy počasia by sa neudiali bez vplyvu ľudskej činnosti. 

V júli minulého roka sa v Japonsku vyskytla séria extrémne horúceho počasia. Záver je, že takáto vlna horúčav by sa nemohla udiať bez globálneho otepľovania. Toto je  jednoznačný záver správy, ktorú zverejnili minulý týždeň.

Vlna horúčav, ktorá zasiahla Japonsko si vyžiadala 1032 obetí a priniesla historicky najvyššiu teplotu, aká kedy bola zaznamenaná v Japonsku. Teplota sa vyšplhala až na +41,1 °C.

Štúdia, ktorú publikovala Meteorologická spoločnosť Japonska, je prvá, ktorá vyhodnotila aspekty globálneho otepľovania. Vedci použili novú metódu vyhodnotenia známu pod skratkou EA - event attribution. 

Jej autor Yukkiko Imada ozrejmil, že vďaka nej zistili, že pravdepodobnosť takejto vlny horúčav je jedna k piatim pri súčasnej klíme, ktorej priemerná teplota je vďaka otepľovaniu o zhruba 1 °C vyššia. 

Ak rovnaké podmienky aplikovali na stav klímy pred industralizáciou, teda pred začiatkom globálneho otepľovania a globálnu klímu ,,ochladili,, o ten 1 °C tak neexistovala by žiadna šanca, aby sa vyskytla podobná vlna horúčav, aká sa v Japonsku vyskytla minulý rok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd