Zabili rekordný počet delfínov. Svet je pobúrený nezmyselnou tradíciou

Veronika Salayová

Hromadný lov delfínov na Faerských ostrovov pobúril svet. Proti tejto tradícii sa vzopreli najmä enviromentálne skupiny. 

Lov delfínov má na Faerských ostrovom dlhoročnú tradíciu. Táto tradícia však čelí novému skúmaniu po tom, čo bolo v nedeľu zabitých viac ako 1400 delfínov. 

Toto zabíjanie dosiahlo rekordné rozmery vyvolalo pobúrenie medzi miestnymi obyvateľmi a globálnymi environmentálnymi skupinami.

Nezmyselná tradícia

Obyvatelia Faerských ostrovov sa každoročne zúčastňujú poľovníckej tradície, ktorá je na Faerských ostrovoch známa ako „grind“ alebo „grindadráp“.

Ostrovania každý rok naženú morské cicavce do plytkej vody, kde ich ubodajú na smrť, delfíny rozporciujú a mäso a tuk si rozdelia. 

Počas tejto tradície bolo cez víkend zabitých spolu 1428 morských cicavcov. Tento rok ide o rekordný počet uhynutých delfínov.

Bjarni Mikkelsen, morský biológ z Faerských ostrovov, uviedol, že úlovok predstavuje najväčší počet delfínov, ktorí boli na ostrovoch zabití za jeden deň. Predtým povedal, že najvyšší počet bol 1200 v roku 1940.

Lov je legálny

Tento lov je schválený aj vládou. Podľa Faerských ostrovov je tento postup plne regulovaný a považuje ho aj za udržateľný.

Environmentálni aktivisti však považujú túto tradíciu za krutú a chcú vyvolať medzinárodnú diskusiu ohľadom zabíjania delfínov. Mnohí odborníci aj aktivisti sa už k tejto téme vyjadrili.

„Vzhľadom na dobu, v ktorej sa nachádzame v dôsledku globálnej pandémie, je úplne príšerné sledovať útok na povahu tohto rozsahu na Faerských ostrovoch,“ uviedol generálny riaditeľ Sea Shepherd Global Alex Cornelissen.

Napríklad organizácia PETA už taktiež dlho požaduje ukončenie tohto krvavého zabíjania delfínov na Faerských ostrovoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd