Začal sa formovať búrkový systém. Búrky budú páchať škody. Ráno dorazí na Slovensko

Peter Minárik

Máme za sebou mimoriadne horúci začiatok týždňa. Teploty sa šplhali až k hranici +35 °C a viac, no západne od Slovenska sa už formuje rozsiahly búrkový systém, ktorý bude v noci páchať škody.

Začiatok týždňa odštartoval na Slovensku sériu mimoriadne horúceho počasia, ktorého sa tak skoro nezbavíme. Tropické teploty začali a zotrvajú s nami minimálne do víkendu, pričom každým dňom bude ešte teplejšie. Zmeniť by sa to malo až na konci týždňa.

Dnešný deň priniesol na väčšinu nášho územia prevažne slnečné počasie s teploty nad +30 °C. Najvyššie sa teplota dokonca dostala cez hranicu +35 °C, a to v Mužli a v Kráľovej pri Senci.

Slnečné počasie dnes narušili len ojedinelé búrky, ktoré sa začali formovať okolo poludnia v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier. Škody však nespôsobili a vyprodukovali na našom území len okolo 1000 bleskov.

Západne od Slovenska je už búrlivo

U našich západných susedov však ideálne počasie nevládne. Tu sa totiž nachádza frontálne rozhranie na ktorom dochádza k mohutnej tvorbe kopovitej oblačnosti a vytvárajú sa pomerne intenzívne búrky.

Búrky sa vyskytujú aj supercelárneho charakteru a prinášajú do viacerých lokalít intenzívne krupobitie, pričom ľadové krúpy dosiahli veľkosť aj 4 cm. 

Tieto búrky sa začínajú formovať do búrkového systému, ktorý bude ovplyvňovať počasie v Nemecku, v Česku a v Rakúsku počas nadchádzajúcej noci.

Búrky, ktoré sa západne od Slovenska vytvárajú prinášajú silný nárazový vietor, ktorý v nárazoch dosahuje rýchlosť aj 25 m/s. Búrky produkujú aj celkom výrazné zrážky a blesky. V Čechách udrelo už vyše 18-tisíc bleskov.

Búrkový systém sa priblíži k Slovensku

Rozsiahly búrkový systém, ktorý sa tvorí bude mať dlhú životnosť a ovplyvňovať bude počasie až do zajtrajšieho rána. Búrky sa začnú presúvať cez Česko smerom k severovýchodu do Poľska.

Numerické modely avizujú, že v ranných hodinách by okraj búrkového systému mal zasiahnuť aj Slovensko. V ranných hodinách po 6:00 hod. je tak riziko búrok, predovšetkým v krajných západných a severozápadných okresoch Slovenska.

Búrkový systém však ovplyvní počasie na našom území len čiastočne a už počas dňa nás čaká ďalší tropický deň s teplotami aj cez +35 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd