Začali sa tvoriť opäť búrky. Pozor si dnes dajte najmä v týchto oblastiach

Peter Minárik

Včerajší deň priniesol na naše územie ďalšiu vlnu prehánok a búrok, ktoré spôsobili problémy a búrky hrozia aj dnes. Prvé búrky sa už začali vytvárať a s pribúdajúcimi hodinami ich bude viac a viac. Kde si treba dať pozor?

I keď to tak možno nevyzerá, tak počas uplynulých hodín došlo v našej oblasti k zmene. Doteraz k nám prúdil teplejší vzduch a súčasne plytká oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa nachádzala nad našou oblasťou prinášala vlhkosť. Vďaka tomu sa vzduch počas dňa labilizoval a tvorili sa búrky. Uplynulé hodiny však prišlo k určitej zmene.

Od západu sa totiž nad strednú Európu nasunulo nevýrazné frontálne rozhranie. To zabezpečuje na našom území ďalšiu vlhkosť a slabšiu dynamiku, vďaka ktorej sa môžu búrky lepšie zoskupovať.

Aj včera sa na našom území vyskytovali výrazné búrky. Vyskytli sa na východe, kde sa vyskytovali lokálne silnejšie búrky, ktoré spôsobovali prívalové zrážky a lokálne povodne, ale aj na západe. Na západe sa však búrky lepšie organizovali a nad Podunajskou nížinou sa vytvoril aj výraznejší búrkový systém, ktorý ešte v noci priniesol výraznejší dážď.

Búrky hrozia opäť

Napriek tomu, že oblačnosť je na našom území zväčšená a počas noci sa vyskytoval aj dážď, tak to nebráni ďalšej konvekcii a k rozvoju búrkovej činnosti, čo sa aktuálne aj deje.

Prvé búrky sa začali vytvárať v oblasti stredného Slovenska. Aktuálne sú sústredené predovšetkým do okolia hôr. To však nebude dlho trvať.

Búrky sa počas dnešného dňa budú vyskytovať na viacerých miestach západného a stredného Slovenska. Najskôr sa búrky objavia na strednom Slovensku a postupne budú sústredené na západné Slovensko, kde sa budú vyskytovať do západu Slnka. Ich najvyššia pravdepodobnosť je v týchto okresoch.

búrky sa dnes očakávajú najmä v týchto oblastiach
búrky sa dnes očakávajú najmä v týchto oblastiach

Aj počas zajtrajšieho dňa sa treba pripraviť na búrky, ktoré sa budú vyskytovať najmä na juhu a západe. Pôjde o posledný búrlivý deň pred stabilnejším a teplým počasím.

Od utorka by sme sa mali búrok zbaviť. Počasie totiž ovplyvní tlaková výš, ktorá prinesie ustálené slnečné a teplé počasie s teplotami až do +30 °C. Výskyt aktuálnych búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd