Záchranári v Nemecku sa pripravujú. Postihnuté oblasti zasiahnu dnes búrky

Peter Minárik

Záchranári a obyvatelia západného Nemecka sa obávajú večera. Prísť by totiž mali ďalšie búrky, ktoré ešte viac zhoršia už tak veľmi zlú situáciu.

Záchranári a obyvatelia Porýnia-Falcka a Severného Porýnia-Vestfálska sa opäť pripravujú na silný dážď a búrky. Odborníci v súčasnosti neočakávajú novú katastrofickú situáciu, ďalšie škody však môžu byť možné.

Záchranári sú v pohotovosti

Nemecká meteorologická služba ( DWD ) vydala v sobotu ráno varovanie pred búrkou pre údolie Ahr. Tento región je jedným z najviac postihnutých povodňovou katastrofou. Počas dňa by región mohli zasiahnuť búrky, ktoré môžu priniesť 15 litrov na meter štvorcový. Podľa DWD neexistuje „žiadne akútne riziko povodní“.

Odborníci napriek tomu varujú: „Keď prší, možno očakávať viac povrchovej vody, najmä na miestach, kde sú časti kanalizácie zničené alebo upchaté.“  Napríklad pivnice by mohli byť opäť zatopené. Preto sa tejto oblasti preventívne vyhýbajte.“

Po ničivých povodniach z minulého týždňa sa ľudia z ostatných oblastí Porýnia-Falcka a Severného Porýnia-Vestfálska obávajú aj predpovede počasia. „V tejto chvíli nič nenasvedčuje tomu, že existuje riziko povodi,“ uviedol v piatok minister vnútra Porýnia-Falcka Roger Lewentz ( SPD ) v Bad Neuenahr-Ahrweiler .

Krízový tím napriek tomu prijíma preventívne opatrenia. Podľa Lewentza sú pripravené záchranné zložky na evakuáciu obyvateľstva.

Počet obetí stúpa k 200

Povodeň si doteraz vyžiadala 179 obetí. Nemecká meteorologická služba očakáva v sobotu opäť búrky v oblastiach postihnutých katastrofou v Severnom Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falcku.

Aktuálne škody sa šplhajú na viac ako 200 miliárd €. Zničených sú stovky kilometrov infraštruktúry.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd