Začiatok týždňa prinesie jar. Zima sa vráti už v utorok

Peter Minárik
Začiatok tohto týždňa je mimoriadne teplý. Teploty sa dnes vyšplhajú nad +15°C, no zajtra sa začne opäť ochladzovať.

Ak si spomeniete na leto, tak sme prinášali správy, ktoré hovorili, že klimatologické vyhliadky očakávajú teplotne aj zrážkovo nadpriemernú zimu. Zdá sa, že predpovede z leta sa napĺňajú. Január tohto roka patril k najteplejším mesiacom v histórii meteorologických meraní a v podobnom trende by mal pokračovať aj február. Po teplotnej stránke predpoveď vyšla, no vyšla aj po tej zrážkovej. Očakávalo sa, že mesiace január až marec prinesú denne o 1 mm zrážok viac v porovnaní s dlhodobým priemerom. Aktuálne máme za sebou viac ako 60 dní tejto periódy a zrážkové úhrny sa pohybujú na našom území o 70 až 90 mm nad aktuálnym dlhodobým ročným priemerom, čo môžeme pozorovať na nasýtenosti našich povodí. Stačí výraznejší dážď a hladiny ihneď stúpajú na úroveň príslušných povodňových stupňov.

Prelom týždňov je vysoko teplotne nadpriemerný

Víkend aj začiatok tohto týždňa je ako z iného klimatického pásma. Ortuť teplomera sa šplhá na vysoké hodnoty. V nedeľu bola maximálna denná teplota nameraná v Slovenskom Grobe na úrovni +15°C a v Bratislave bolo nameraných +14,5°C. Toto sú vysoko nadpriemerné teploty a v pondelok bude ešte teplejšie.

Do našej oblasti totiž pred blížiacim sa studeným frontom vrcholí prílev teplého vzduchu. Dnes vystúpia teploty na +9 až +15°C, na západe však až do +17°C. Niektoré numerické modely však očakávajú, že na slovensko-rakúsko-českom pohraničí môžu teploty vystúpiť až na jarných +19°C.

Od utorka sa začne ochladzovať

V priebehu utorka sa na celom našom území zamračí a rozprší. Začne totiž postupovať studený front, ktorý za sebou bude vťahovať chladnejší vzduch od severozápadu.

Zrážky v utorok začnú prechádzať na horách postupne naspäť do snehových a v priebehu stredy hranica sneženia poklesne len na 400 metrov. Pokiaľ denné teploty na začiatku týždňa sa môžu šplhať k +17°C, tak v stredu sa maximá budú pohybovať len do +8°C, čo je v priebehu dvoch dní ochladenie o takmer 10°C.

ANIMÁCIA: Ochladenie na nasledujúce hodiny. Prúdenie v hladine 850 hPa (cca 1500 m.n.m)

Chladnejší a slnečnejší záver týždňa

Druhá polovica tohto týždňa by mala pokračovať v chladnejšom trende počasia. Denné teploty by sa mali pohybovať od 0°C na severe po +7°C na juhu územia a nočné teploty by na takmer celom území mali opäť klesať pod bod mrazu.

Ochladenie však neprinesie sneh do nížin. Na druhú stranu sa však konečne môžeme tešiť na stabilnejšie dni. Prevládať by malo prevažne polooblačné počasie so snehovými prehánkami, najmä na severe, takže slnka bude v porovnaní s uplynulými dňami výraznejšie viac.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd