Začína obdobie tropických horúčav. Popoludní však čakajte aj búrky. Ďalšia vlna príde ráno od západu

Peter Minárik

Začína séria mimoriadne zaujímavého počasia. Teploty na Slovensku môžu trhať rekordy, nakoľko sa vyšplhajú aj nad hranicu +35 °C, avšak okrem vysokých teplôt budú našu oblasť sužovať aj búrky. Tie udrú už dnes a vyskytovať sa budú po každý deň.

Počasie na Slovensku prinesie zatiaľ najvyššie teploty v doterajšom priebehu leta. Slovensko po väčšinu tohto týždňa čaká mimoriadne teplé počasie, ktoré na takmer celé územie prinesie tropické počasie. Vyskytovať sa však budú aj búrky z tepla, ktoré môžu priniesť osvieženie.

Dnešný deň a začiatok týždňa štartuje na celom našom území so slnečným počasím, pričom aktuálne teploty sa už teraz šplhajú k hodnote +30 °C. Krátko po 10:00 je najteplejšie v Senici, kde sa teplota dostala na +29,8 °C. Nasleduje Hurbanovo s +29,7 °C a Gabčíkovo.

Počas dňa sa treba pripraviť na to, že bude oveľa teplejšie. Najvyššie teploty by sa mali vyskytovať na západnom Slovensku, kde sa budú teploty šplhať až k hodnote okolo +32 až +33 °C.

Popoludní hrozia búrky z tepla

Už krátko po poludní by sa však na celom území nemalo vyskytovať slnečné počasie. V oblasti hôr sa totiž začne vytvárať kopovitá oblačnosť, ktorá sa následne začne formovať do prehánok, či dokonca búrok.

Prvé prehánky a búrky sa začnú vytvárať v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier. Očakáva sa, že tu vznikne niekoľko stacionárnejšich búrok, ktorých hlavným nebezpečným sprievodným javom bude výdatnejší dážď. V priebehu ďalších hodín hrozia búrky aj v oblasti Gemera, Horehronia, či na krajnom východe. Ojedinele sa búrky môžu vyskytnúť aj na ďalších miestach východného Slovenska. Smerom na západ zatiaľ búrky nehrozia.

Ak teda plánujete dnes turistiku, tak treba byť veľmi opatrní a to predovšetkým na horách, kde môže pomerne rýchlo prísť k búrke.

Silné búrky zasiahnu Európu

Oveľa zaujímavejšie dianie sa dnes očakáva západnejšie od Slovenska. Nad Nemeckom, Alpami, Rakúskom a Českom sa totiž nachádza frontálne rozhranie a takto by to malo byť počas väčšiny tohto týždňa.

Počasie na Slovensku totiž ovplyvňuje tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou a po jej zadnej strane prúdi do našej oblasti od juhu veľmi teplý vzduch, zatiaľ čo nad západnou časťou strednej Európy sa udržuje frontálne rozhranie.

Toto frontálne rozhranie sa nedostane ďalej smerom na východ, vrátane nášho územia, nakoľko jeho postup blokuje práve spomínaná tlaková výš. Na tomto frontálnom rozhraní sa počas tohto týždňa budú formovať jednotlivé búrkové vlny, ktoré by v určitej miere za vhodných podmienok mohli ovplyvniť aj naše územie. Jednotlivé búrkové vlny môžu doraziť predovšetkým na západné Slovensko.

Sformuje sa výrazný búrkový systém

Počas dnešného dňa, predovšetkým v druhej polovici popoludnia a na večer sa nad oblasťou Švajčiarska, južného Nemecka a západného Rakúska začnú formovať výraznejšie búrky, ktoré by s pribúdajúcimi hodinami mali vytvoriť výrazný búrkový systém.

Tento búrkový systém sa vo večerných a nočných hodinách vydá smerom k severovýchodu nad Nemecko, Česko a Rakúsko, kde budú búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami a silným nárazovým vetrom, ktorý môže páchať škody.

Numerické modely nateraz avizujú, že tento búrkový systém bude vystrájať celú noc a v zajtrajších ranných hodinách sa zrejme dostane aj nad západné Slovensko, kde sa bude rozpadať a slabnúť. V priebehu zajtrajšieho rána tak môžeme mať na západe zväčšenú oblačnosť a dokonca aj búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd