Začína vyčerpávajúca vlna horúčav. Tak skoro to neskončí

Peter Minárik

Už zajtra začne na našom území vlna horúčav, ktorá podľa aktuálnych predpovedí tak skoro neskončí. Horúci bude predovšetkým víkend, ale vlna horúčav sa natiahne. To však už hrozia búrky, ktoré prinesú osvieženie.

Naše územie už niekoľko dní zažíva veľmi vysoké teploty, ktoré sa však v nasledujúcich hodinách ešte zvýraznia. Čaká nás prvá tohtoročná plošnejšia vlna tropických horúčav.

A tie by podľa aktuálnych predpovedí nemali tak rýchlo skončiť a mali by sa natiahnuť až do budúceho týždňa.

Teplý vzduch až z Afriky

Do našej oblasti začal prúdiť mimoriadne teplý vzduch, ktorý má svoj pôvod v Afrike a nadchádzajúce dni prinesie do Európy mimoriadne teplé počasie.

Najhoršie budú na tom oblasti v okolí centrálneho Stredomoria. Sardínia, Sicília, či južné Taliansko by mali zažívať teploty, ktoré sa budú šplhať nad hranicu +40 °C a zastaviť by sa mali až pri úrovni okolo +45 °C.

U nás to také zlé nebude, ale teploty budú atakovať hranicu +35 °C. V niektorých oblastiach strednej Európy pritom budú teploty prekonávať aj hranicu +35 °C.

Najhorší bude na našom území víkend. Maximálne teploty vystúpia na +30 až +35 °C a oblačnosti bude len veľmi málo a ešte menej bude zrážok, ktoré sa vyskytnú len výnimočne.

Začiatok týždňa s búrkami

Vlna horúčav bude pokračovať na začiatku týždňa. Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov teploty nepôjdu nižšie aj keď sa to pôvodne očakávalo.

Studený front, ktorý by mal ukončiť vlnu horúčav totiž nedorazí a rozpadne sa ešte pred našim územím. Doraziť by mal až v polovici týždňa.

Napriek tomu, to bude na začiatku týždňa už iné. Bude síce teplo, ale počítajte s tým, že sa začne vytvárať kopovitá oblačnosť a postupne pribudnú zrážky, ktorých bude viac a viac. Od pondelka nám okrem horúčav hrozia aj silnejšie búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd