Záhada pre vedcov z NASA: V atmosfére Venuše zaznamenali prirodzené rádiové signály

Dominik Cenkner

Počas tretieho letu okolo Venuše zaznamenala Parkerova solárna sonda prirodzené rádiové emisie z atmosféry Venuše. Pre astronómov je to veľmi dôležitá informácia.

Zachytené rádiové signály potvrdzujú, že horná atmosféra Venuše prechádza veľkými zmenami. Tie súvisia so slnečným cyklom, ktorý ovplyvňuje taktiež aj podmienky pre život na Zemi.

Nový poznatok bol opísaný v odbornom časopise Geophysical Research Letters. Výskum viedol Glyn Collinson z oddelenia Heliophysics Science Division v Goddardovom stredisku kozmických letov NASA.

Parkerova sonda uskutočnila merania ešte 11. júla v roku 2020, keď prelietavala okolo Venuše po tretíkrát. V tom čase bola pri tejto planéte veľmi blízko a mohla sa tak pozrieť aj na jej fungovanie, ktoré je stále do značnej miery nepochopené.

Viaceré vlastnosti Venuše, vrátane chemického zloženia alebo pohybu okolo Slnka, pripomínajú Zem. Lenže oproti našej planéte, na ktorej prekypuje život, na Venuši panujú nehostinné podmienky.

Sonda sa prioritne zameriava na skúmanie Slnka

Parkerovu solárnu sondu vyvinula americká kozmická agentúra NASA ku skúmaniu Slnka. Aj napriek tomu informuje nie len o ňom, ale aj o Venuši.

Práve túto planétu totiž sonda využíva na to, aby sa vďaka jej gravitácii pri obletoch dostala vždy o niečo bližšie k Slnku. Cieľom je, aby sa nakoniec pohybovala necelých sedem miliónov kilometrov od nej a z tejto blízkosti mohla študovať slnečné vetry a korónu - teda najvrchnejšiu časť atmosféry Slnka.

Zo štúdie zachytených signálov vyplýva, že Parkerova sonda preletela ionosférou Venuše. Týmto pojmom sa označuje vrchná časť atmosféry planéty, ktorá býva plná plazmy alebo nabitých plynov.

Vedci budú získané dáta ešte skúmať. „Hovorí nám to, že nemáme dostatočne dobré znalosti toho, ako funguje planéta, ktorá je najbližšie k Zemi,“ zhodli sa autori štúdie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd