Záhadné blikajúce modré gule nad Zemou z paluby ISS. Čo to je?

Veronika Sádovská

Astronaut na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) zachytil dve jasne modré gule „visiace“ nad Zemou. Vyzerajú záhadne, ale odborníci už vysvetlili, odkiaľ pochádzajú. 

Dve záhadné blikajúce gule nad Zemou vzdialené stovky kilometrov od seba. Toto videl astronaut z paluby ISS. Ukázalo sa, že išlo o výsledok dvoch rôznych javov, ktoré nastali náhodou v rovnakom čase.

Fotografia je zhotovená, keď medzinárodná vesmírna stanica prelietavala nad Juhočínskym morom.

Prvá guľa je vlastne "obyčajný " blesk

Prvý svetelný jav, ktorý sa javí ako guľa, je klasický blesk, ktorý udrel nad Thajským zálivom. Údery bleskov z paluby ISS vidno len zriedka, pretože ich zvyčajne zakrývajú mraky.

To, že astronaut mohol blesk zazrieť, sa podarilo vďaka kruhovej medzere v oblačnosti, cez ktorú sa mohlo svetlo z blesku šíriť. Zároveň to vysvetľuje aj to, prečo na fotografii vyzerá tento blesk ako guľa.

Druhá guľa je Mesiac

Druhý jasný guľatý bod je náš Mesiac. Poloha nášho prirodzeného satelitu vo vzťahu k ISS spôsobuje, že slnečné svetlo, ktoré odráža, prechádza priamo cez zemskú atmosféru a mení sa na jasne modrú škvrnu s nejasným halo efektom.

Ako ďalej NASA vysvetľuje, rôzne farby viditeľného svetla majú rôzne vlnové dĺžky, čo ovplyvňuje ich interakciu s časticami v atmosfére.

Modré svetlo má najkratšiu vlnovú dĺžku, a preto je najviac náchylné na rozptyl. Preto je mesiac na tejto fotografii modrý. Rovnaký efekt spôsobuje, že obloha sa nám počas dňa javí ako modrá.

A takto teda vyzerá fotografia z ISS.

zdroj: NASA
zdroj: NASA
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd