Zajtra budeme môcť pozorovať polotieňové zatmenie Mesiaca

Zajtra budeme môcť pozorovať polotieňové zatmenie Mesiaca
Ľubomír Franko

Piatok prinesie na oblohu zaujímavý astronomický úkaz. Mesiac sa večer ponorí do polootieňového zatmenia. Jav budeme môcť pozorovať aj na Slovensku.

Počas piatku večera budeme môcť z územia Slovenska, ale aj ďalších krajín Európy, sledovať polotieňové zatmenie Mesiaca.

Prečo polotieňové? Slnko je totiž podstatne väčšie ako Zem. Preto nesvietia slnečné lúče len priamo na Zem, no takisto aj mierne zboku. Zemský tiež preto nie je homogénny, no je rozdelený na dve časti. Oblasť kde je svetlo úplne blokované (umbra) a oblasť kde je blokovaná len časť svetla (penumbra) - polotieň. 

V piatok o 10:08 sa začne Mesiac dostávať do oblasti penumbry, presúvať sa teda začne cez polotieň Zeme.

Celý proces zatmenia bude trvať približne do 22:12. V maximálnej fáze zatmenia o 20:10 sa bude v polotieni nachádzať asi 90% mesačného kotúča. 

Pri polotieňovom zatmení Mesiac z oblohy úplne nezmizne, no výrazne stmavne. Tradične osvetlený bude len jeho horný okraj, ktorý predstavuje 10% mesačného kotúča, ktoré do polotieňa nevstúpia. 

Výhodou pozorovateľov na Slovensku bude aj to, že počas zimy býva obloha čistejšia a priezračnejšia. Aj v piatok budeme na našom území večer pozorovať prevažne jasné počasie, viac oblačnosti bude len na východe Slovenska. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd