Zajtra dorazí na naše územie silný vietor. Pozrite si kde bude fúkať

Zajtra dorazí na naše územie silný vietor. Pozrite si kde bude fúkať
Ľubomír Franko

Vysoký tlakový gradient prinesie na Slovensko opäť silný vietor. Zasiahne viaceré oblasti a to predovšetkým západ a juhovýchod. Pozrite si kde a kedy bude fúkať najviac.

Počas zajtrajšieho dňa sa bude nad strednou Európou, so stredom nad Nemeckom, vyskytovať mohutná tlaková výš. Jej tlak bude v strede dosahovať až cez 1040 hPa, čo sú vysoko nadpriemerné hodnoty.

Zároveň sa bude v Čiernomorskej oblasti vyskytovať tlaková níž. Medzi týmito tlakovými útvarmi k nám bude prúdiť chladnejší vzduch od severu.

Synoptická predpoveď na zajtra
Synoptická predpoveď na zajtra, zdroj: CHMI

Keďže budeme na našom území pozorovať výraznú zmenu tlaku na horizontálnej vzdialenosti (tlakový gradient), budeme mať aj silno veterné počasie. Fúkať bude severný vietor, pričom na intenzite bude naberať počas zajtrajšieho rána.

Už okolo šiestej ráno bude na horách a na juhovýchode relatívne silný. Na východe bude fúkať rýchlosťou okolo 40 km/h, v nárazoch môže dosahovať cez 60 km/h. Počas dňa sa postupne rozfúka aj v Podunajskej nížine, v Myjavskej pahorkatine a v oblasti Bielych Karpát.

Vietor bude najsilnejší popoludní, kedy bude v spomínaných oblastiach dosahovať v nárazoch aj cez 20 m/s (72 km/h). 

Vietor bude fúkať najdlhšie na východe Slovenska, kde v Košickej kotline a vo Východoslovenskej nížine bude najsilnejší od zajtra 5:00 do nedele 23:00. Na západe by mal fúkať najsilnejšie medzi 8:00 a 15:00 dnešného dňa, následne zoslabne. 

Výstrahy pred silným vetrom
Výstrahy pred silným vetrom

Viac o vydaných výstrahách sa dozviete v sekcii VÝSTRAHY.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd