Zajtra môže byť v Alpách až +20 ℃, teplo bude aj v Tatrách

Zajtra môže byť v Alpách až +20 ℃, teplo bude aj v Tatrách
Veronika Salayová

Modely naznačujú, že počas noci z pondelka na utorok sa postupne zmení tok prúdenia vzduchu na juh. Najviac to bude citeľné v Alpách, ale aj vo Vysokých Tatrách a českej Šumave.

V alpských nižších oblastiach by sa teploty mali držať okolo +10 ℃, zatiaľ čo na severe v Rakúsku na záveternej strane Álp môžu teploty stúpať na hodnotu +18 ℃.

V blízkosti mesta Bregenz a aj v Salzburgu modely počítajú aj s teplotami +20 ℃ už ráno. Poobede teploty môžu byť podobné a udržiavať sa okolo +18 ℃.

Zaujímavý bude tzv. föhnový efekt v priebehu dňa na viacerých miestach, napríklad u českých susedov na Šumave. Na náveternej strane Šumavy modely predpovedajú +13 °C, na záveternej strane sa teploty môžu vyšplhať aj na +18 °C.

Efekt bude pretrvávať aj v noci z utorka na stredu, kedy na záveternej strane Šumavy môže byť aj +15 °C, lokálne aj viac. Na náveternej strane Šumavy môže byť v Nemecku okolo +8 °C.

Föhnový efekt sa bude týkať aj Vysokých Tatier, kde bude taktiež prevládať teplé počasie.

Po zadnej strane tlakovej výše zasahujúcej od juhovýchodu do karpatskej oblasti zosilnie do našej oblasti prílev veľmi teplého tropického vzduchu.

Teploty vo Vysokých Tatrách sa budú pohybovať v rozmedzí od +9 do +11 °C. Očakáva sa však, že v našich horách bude v utorok polooblačno až oblačno.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd