Zajtra nás zasiahnu intenzívne búrky. Budú padať veľké krúpy

Ľubomír Franko
Záver pracovného týždňa bude búrlivý

Po stredajších nečakaných intenzívnych búrkach na juhozápade nás opäť čaká búrlivý deň. Už zajtra ovplyvní počasie hlboká tlaková níž, ktorá prinesie aj intenzívnejšie búrky. Tie budú sprevádzané aj nebezpečnými sprievodnými javmi. Vyskytnúť sa môže krupobitie, intenzívne zrážky či silný nárazový vietor.

Synoptická situácia

Počasie počas zajtrajšieho dňa začne ovplyvňovať hlboká tlaková níž, ktorej stred sa bude presúvať cez Nemecko a Poľsko ďalej na juhovýchod. V brázde nízkeho tlaku vzduchu spojenou s touto tlakovou nížou k nám v stredných hladinách začne od severozápadu až západu postupovať frontálne rozhranie.
 

Časové rozmedzie

Búrky začnú vznikať v rozsiahlej oblasti okolo teplého frontu a v teplom sektore frontálneho systému za teplým frontom. Teplý front by mal nad naše územie doraziť približne v skorých popoludňajších hodinách a bude pozvoľna postupovať na východ až severovýchod. Prvé búrky sa očakávajú v oblasti východného Česka. Tie budú postupovať neskôr aj nad naše územie. Do oblasti severozápadného a západného Slovenska by mali doraziť približne medzi 15:00 až 18:00. Búrky budú postupovať ďalej na východ až juhovýchod a približne medzi 18:00 až 20:00 zasiahnu aj stredné Slovensko. Búrky by mali slabnúť v prvej polovici noci, kedy by sa mali presunúť nad východné Slovensko.
 
 

Sprievodné javy

V západnej polovici Slovenska sa počas zajtrajšieho popoludnia očakávajú zvýšené hodnoty instability, v rozmedzí od 1000 do 1500 J/kg. V oblasti teplého sektoru frontálneho systému a teplého frontu modely rátajú s výraznou dynamikou. Podpora strihu vetra bude vysoká a v hladine 1-6 km dosiahne až 20 m/s. Strih vetra v nízkych a stredných hladinách bude maximálny v oblasti teplého frontu, kde budú taktiež vysoké hodnoty helicity.
 
V oblasti teplého frontu sa tak budú tvoriť veľmi dobre organizované multicelárne alebo supercelárne búrky. Tie budú sprevádzané silným nárazovým vetrom, intenzívnym krátkodobým dažďom, no najmä veľkými krúpami, ktoré môžu ojedinele presiahnuť priemer 3 cm. V neskorších popoludňajších hodinách a večer bude zintenzívňovať prúdenie v stredných hladinách, čo bude viesť k formovaniu prípadných búrkových línií do tvaru bow echa. V neskorších popoludňajších hodinách a večer tak búrky môžu byť sprevádzané aj silným nárazovým vetrom. Búrky budú postupovať rýchlo.
 
  
Intenzívne búrky očakáva aj služba ESTOFEX. Vznik búrok bude najkomplikovanejší na juhozápade územia, kde bude prítomná suchá prízemná vrstva. Do oblasti však môžu doraziť búrky z oblasti východného Rakúska či juhovýchodného Česka. Oblasť budeme podrobne sledovať pre prípadné zvýšenie výstrahy na druhý stupeň.
 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd