Zajtra začne výrazne pršať. Napršať môže aj 50 mm

Ľubomír Franko
Stred a západ Slovenska čaká zajtra upršaný deň

Dnes sa nad našim územím síce udržovalo veľa oblačnosti, zrážok sa veľa nevyskytlo a pokiaľ áno, tak zväčša išlo o slabý dážď alebo mrholenie. Už zajtra sa však treba pripraviť na zmenu. Niektoré časti nášho územia totiž čaká výdatný dážď.

Na západe sa bude vlniť studený front

Naše územie sa bude naďalej nachádzať v silnom južnom prúdení spojené s tlakovou výšou vo východnej a tlakovou nížou v západnej Európe. Súčasne sa nad česko-slovenskými hranicami začne vlniť studený front. Ten prinesie výdatnejšie zrážky do západnej polovice Slovenska. Na východe zas očakávame polooblačné počasie so zrážkami len ojedinele.

Najviac zrážok sa očakáva na severozápadnom a strednom Slovensku. Pršať začne už v sobotu počas skorých ranných hodín a neprestane až do nedele popoludnia. Najvyššiu intenzitu by mal dážď dosahovať počas noci na nedeľu a v nedeľu skoro ráno. Na náveterných stranách hôr môže pritom napršať lokálne aj viac ako 50 milimetrov. Takéto množstvo zrážok by vodné toky výrazne dvíhať nemalo, no lokálne môžu dosiahnuť prvý povodňový stupeň.

ANIMÁCIA: Očakávaná akumulácia zrážok podľa modelu ECMWF (2 inch = 50 mm)

V južnom, teplom a vlhkom prúdení vydrží naše územie ešte niekoľko dní. Modely naznačujú, že vydržať by mohlo až do budúceho víkendu. V nižších polohách sa tak bude ráno tvoriť hmla a prevládať bude veľké množstvo nízkej oblačnosti. Na horách však bude panovať inverzia s polojasným počasím. Teploty v hladine 850 hPa budú pre nasledujúci týždeň približne 5°C nad dlhodobým priemerom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd