Zálohovanie plastových fliaš sa odkladá. Od roku 2022 nakoniec nebude

Peter Minárik

Aktuálna pandémia koronavírusu zabrzdila viaceré zásadné plány, ktoré sa aj na našom území chystali. Medzi nimi je napríklad zálohovanie plastových fliaš a plechoviek, ktoré a odkladá na neurčito.

Od roku 2022 sa mali všetky plastové fľaše na Slovensku ako aj plechovky zálohovať. Malo sa tak zabrániť environmentálnym škodám, keďže plastový odpad sa považuje za hlavný znečisťovateľ prírody u nás.

Ročne sa na slovenský trh uvedie zhruba miliarda PET fliaš a z toho 400 miliónov skončí na skládkach, či v prírode. Vďaka zálohovaniu sa má zabezpečiť, že až 95 % obalov sa vráti do recyklácie.

Minulý parlament schválil, že zálohovanie sa spustí v priebehu roku 2022 po nastavení celého systému zálohovania, vrátane zabezpečenia vratných automatov a celkovej logistiky. 

Vláda však dnes na svojom rokovaní schválila, že termín spustenia zálohovania sa odkladá. Zmenu navrhlo Ministerstvo životného prostredia s tým, že zabezpečenie riadneho procesu výberu správcu je časovo náročné a termín zavedenia komplikuje aj aktuálna mimoriadna situácia z dôvodu šírenia ochorenia COVID-19.

Zálohovanie sa tak posúva, pričom vláda nový termín ešte neschválila. 

Pripomeňme, že sa počíta s výškou zálohy 12 centov v prípade plastových fliaš a 10 centov za plechovku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd