Západ Európy čaká mimoriadne chladný týždeň. Ako bude na Slovensku?

Ľubomír Franko

Nasledujúci týždeň očakávajú v západnej Európe výrazne podpriemerné teploty. Dôvodom bude rozsiahla oblasť nízkeho tlaku. Aké počasie čaká budúci týždeň Slovensko?

V oblasti Britských ostrovov sa momentálne nachádza rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Po jej prednej strane už prenikol nad západnú Európu studený vzduch. Po jej zadnej strane bude ale počas najbližšieho víkendu aj naďalej prúdiť studený vzduch, ktorý sa dostane až nad pyrenejský polostrov.

Satelitná snímka o 12:00
Satelitná snímka o 12:00

Podobná situácia by mala prevládať minimálne do stredy, na západe Európy tak budú mať poriadne chladné a veterné počasie. 

Po prednej strane tejto mohutnej tlakovej níže prúdi do oblasti Balkánu ale aj nad naše územie teplý a vlhký vzduch. Ten je momentálne vo výške 1500 metrov aj o 6 °C teplejší ako býva zvykom na túto ročnú dobu. 

Zatiaľčo na západe Európy očakávajú mimoriadne chladný týždeň, na Balkáne a vo východnej časti strednej Európy (vrátane Slovenska) sa očakáva teplotne, ale aj zrážkovo nadpriemerný týždeň. 

Očakávané teplotné anomálie vo výške 2 metre podľa dlhodobého behu modelu ECMWF
Očakávané teplotné anomálie vo výške 2 metre podľa dlhodobého behu modelu ECMWF

Aké počasie bude prevládať? Budeme pozorovať veľkú oblačnosť a časté zrážky, ktoré môžu byť aj výdatnejšie. Vzhľadom na teplú vzduchovú hmotu by malo ísť mimo hôr a vyšších polôh stredného Slovenska prevažne o zrážky v kvapalnom stave.

V nížinách očakávame od pondelka teploty, ktoré budú dosahovať zväčša do 10, ojedinele až do 12 °C. V stredných polohách to bude od +3 do +8 °C, na horách sa bude teplota pohybovať okolo 0 °C. 

Môžeme tak očakávať daždivejšie, sychravé počasie. Niektoré dni budú pravdepodobne aj so snehom, ten sa ale bude udržiavať len na horách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd