Záplavy sužujú Brazíliu. Polia, cesty a domy sa ocitli pod vodou

Zuzana Macháčová

Brazília zápasí s prívalovými dažďami a povodňami. Podľa správ miestnych médií zomreli v dôsledku živlu najmenej dvaja ľudia a takmer 900 ľudí bolo evakuovaných. Guvernér štátu vyhlásil stav núdze v 17 mestách.

Brazílsky štát Santa Catarina sa ocitol pod vodou. Výdatné zrážky, ktoré v tomto ročnom období zasiahli región, spôsobili zvýšenie hladiny riek a zaplavili okolité oblasti.

Výnimočný stav

Podľa správ miestnych médií si záplavy vyžiadali najmenej dva ľudské životy. Jeden z obyvateľov zahynul, keď sa snažil dostať zo zaplavenej oblasti. Druhého človeka zavalil zosuv pôdy.

Záchranné služby zo Santa Catariny začali s akciou, ktorej cieľom je dostať zo zaplavenej oblasti stovky rodín uviaznutých vo svojich domoch. Úrady uviedli, že doteraz museli evakuovať viac ako 880 ľudí.

V reakcii na nepriaznivú meteorologickú situáciu sa guvernér štátu Santa Catarina rozhodol vyhlásiť stav núdze v 17 najviac postihnutých mestách. Úrady vyzvali ľudí, aby sa kvôli zaplaveným cestám vyhli cestovaniu autom.

Štátna vláda začala poskytovať humanitárnu pomoc obyvateľom zaplavených obcí. Ako ukazujú letecké snímky, v obci Canelinha je väčšina poľnohospodárskej pôdy pod vodou. Tá sa dostala aj do domov.

Ešte horšia situácia je v susednom meste Sao Joao Batista. Tam od predchádzajúceho víkendu spadlo viac ako 400 mm zrážok na meter štvorcový. V oblasti hlavného mesta štátu Florianopolis až 645 mm na meter štvorcový.

Záplavy v Brazílii, zdroj:  Reuters, Folha de Sao Paulo
Záplavy v Brazílii, zdroj: Reuters, Folha de Sao Paulo

Predpovede meteorologickej agentúry MetSul naznačujú, že daždivé podmienky budú na juhu Brazílie pretrvávať ešte najmenej desať dní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd