Záplavy v Austrálii si vyžiadali už 7 obetí

Veronika Sádovská

Silným a ničivým búrkam a záplavám čelia v týchto dňoch austrálske štáty Queensland a Nový Južný Wales.

Viac ako 5 000 domov zasiahli záplavy v mestách Gympie a Brisbane, keďže Queensland a sever Nový Južný Wlaes čelia už niekoľko dní silným búrkam a záplavám.

Rieka Brisbane dosiahla svoj doterajší vrchol, takmer 4 metre, v pondelok ráno, pričom meteorológovia predpovedajú ešte vyššie vrcholy v priebehu tohto týždňa.

Zaplavené je aj mesto Lismore po dňoch neutíchajúcich prívalových dažďov. Mesto sa pripravuje na najhoršiu povodňovú krízu, ktorá pravdepodobne prekoná skazu spôsobenú v rokoch 1974 a 1954. 

Očakáva sa, že hlavná priehrada Warragamba v Sydney sa preleje už koncom tohto týždňa, keďže očakávané dažde pridajú k prítokom, ktoré už teraz spôsobujú, že nádrž je naplnená už takmer sa maximum.

K dnešnému dňu je naplnená na 98,7 %. K úplnému naplneniu ešte zostáva približne 25 gigalitrov.

Pri povodniach už zahynulo 9 ľudí, mnohí požadujú o evakuáciu zo svojich domov, ale pristátiu vrtuľníkov či záchrane na člnoch bráni veterné počasie. 

Práve v meste Lismore sú tisíce ľudí uviaznutých na strechách svojich domov a čakajú na pomoc.

Povodne sa ešte budú zhoršovať, keďže sa ani v najbližších dňoch nezlepší.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd