Zasiahli nás silné búrky. Voda zaplavovala. Rekord:70mm

Peter Minárik

Zasiahli nás mimoriadne silné búrky, ktoré do niektorých oblastí Slovenska priniesli aj problémy. V Lome nad Rimavicou spadli rekordné úhrny zrážok.

Búrková aktivita začala nad našim územím narastať už v priebehu dopoludňajších hodín. Prvé búrky sa začali objavovať v oblasti hôr a postupne sa rýchlo šírili. 

Rekord 70 mm

Lokálne sa vyskytovali intenzívne prívalové zrážky, ktoré spôsobovali problémy a to najmä lokálne zatopenia. 

Najvýraznejšie zrážky dnes zaznamenala zrážkomerná stanica SHMÚ v Lome nad Rimavicou, kde počas dnešného dňa spadlo 70 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy. Len medzi 13:00 až 14:00 spadlo cez 50 mm.

Prívalové zrážky podmyli most

Asi najväčšie komplikácie spôsobila búrka na Kysuciach. Obec Lodno sa ocitla odrezaná od sveta po tom, čo provizórny most strhol rozbúrený potok Lodnianka.

Zaplavený Zemplín a východ

Veľké problémy spôsobovali búrky aj na východe. V obci Pichné, v okrese Snina museli hasiči odčerpávať vodu z niekoľkých pivníc. Celkovo zasahovalo deväť hasičských tímov.

Problémy prišli podvečer aj do oblasti Dolného Zemplína. Búrka priniesla prívalové zrážky. Počas búrky spadlo až cez 30 mm. Voda zaplavila niekoľko ciest aj v oblasti Trebišova.

Komplikácie aj na západe

Posledná intenzívna búrka zasiahla Podunajskú nížinu. Tu išlo o najsilnejšiu búrku dnešného dňa, ktorá prinášala aj krupobitie. Prichádzajúcu búrku zachytil aj čitateľ Dučan Belaň.

K 19:00 zaznamenala detekcia bleskov cez 18 000 bleskových výbojov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd