Zasiahne nás doba ľadová? Vedci prišli s novými poznatkami

Zasiahne nás doba ľadová? Vedci prišli s novými poznatkami
Veronika Sádovská

Počas celej histórie Zem prešla najmenej piatimi veľkými ľadovými obdobiami. Posledná doba ľadová skončila asi pred 12 000 rokmi. 

Odborníci z Chicagskej univerzity v novom výskume zistili, že Antarktída hrá dôležitú úlohu pri začiatku aj na konci doby ľadovej.

Tím zistil, že antarktický ľad môže mierne rásť aj počas období, keď sú teploty normálne.

Antarktický ľad zachytáva oxid uhličitý, ktorý pôsobí ako skleníkový plyn. Ten zachytáva slnečné lúče vo vnútri zemskej atmosféry a spôsobuje tak zahriatie planéty.

Z toho vyplýva, že ak sa zväčšuje ľadová plocha, zachytáva sa viac CO2, čo znamená, že svet sa nemôže zahriať. V konečnom dôsledku to teda vedie k ďalšiemu zväčšovaniu ľadovej pokrývky.

To, čo pravdepodobne napomohlo striedaniu ľadových a medziľadových dôb bola zmena uhlíkovej rovnováhy medzi atmosférou a oceánom.

Vedci teraz budú môcť vďaka výsledkom tejto štúdie simulovať, ako môže Antarktída ovplyvniť budúcu klímu Zeme, či už ide o globálne otepľovanie alebo o budúcu dobu ľadovú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd