Záver týždňa prinesie snehové vločky na mnohé miesta Slovenska

Ľubomír Franko
Záver pracovného týždňa a víkend budú studené. Snehové vločky sa môžu vyskytnúť na celom území

Záverom tohto týždňa k nám bude vrcholiť prílev studeného vzduchu. Čaká nás studené počasie aj so snehovými vločkami. Pranostika ,,Martin na bielom koni chodí" tak tento raz pravdepodobne vyjde. Sneženie sa už počas nasledujúcich dní môže objaviť takmer na celom území. Nie všade sa však vytvorí snehová pokrývka.

Prvé sneženie už dnes

Sneženie by malo doraziť na naše územie už dnes v popoludňajších a večerných hodinách. Dôvodom bude prechod nevýrazného studeného frontu, spojený s brázdou nízkeho tlaku vzduchu, ktorá sa rozprestiera od Britských ostrovov ponad Nemecko a Česko. Od západu tak k nám bude prúdiť vlhkejší vzduch, no naše územie sa stále bude nachádzať v studenej mase vzduchu. Hranica sneženia bude počas dňa kolísať medzi 400 a 700 m n.m. Sneženie sa preto očakáva skôr v stredných a vo vyšších polohách. V nížinách pôjde prevažne o dážď, ojedinele o zrážky zmiešané. Snehové vločky aj v najteplejších oblastiach však nie sú vylúčené.

miesta s možným výskytom sneženia počas dnešného dňa podľa modelu GFS

Počas dnešného dňa sa najviac zrážok očakáva na severozápadnom a strednom Slovensku. Vo vyšších polohách nad 600 m n.m. tak môže napadnúť 5 až 10 centimetrov snehu, v nižších polohách (pod cca 600 m n.m.) sa snehová pokrývka nevytvorí. Teploty počas dňa sa budú pohybovať od +1 do +5°C, na juhozápade postupne až do +8°C.

Martin bude studený

Na Martina bude veľmi chladno. Oblačnosti ubudne a sneženie očakávame len v severných okresoch vo forme snehových prehánok. V iných oblastiach by malo prevládať polooblačné až oblačné počasie s ojedinelými prehánkami, pod 400 m n.m. prevažne kvapalnými alebo zmiešanými. Teploty sa budú pohybovať v rozmedzí 0 až +3°C na severe a +3 až +7°C na zvyšku územia.

Počas víkendu takmer bez zmeny. V sobotu sa opäť čakávajú snehové zrážky no ich rozpoloženie je stále otázne. Modely lokalizujú sneženie skôr do severných okresov, no situácia sa stále môže zmeniť. V sobotu popoludní sa začne od západu vyjasňovať, čo opäť dopraje radiačnému ochladzovaniu. Nedeľné minimá v horských kotlinách pôjdu opäť až k -10°C, pri snehovej pokrývke ešte nižšie.

Sneženie sa v najbližších dňoch môže vyskytnúť na viacerých miestach Slovenska, čo interpretuje aj predpoveď akumulácie sneženie modelu GFS. Ide o výšku snehovej pokrývky, v prípade, že by nebolo započítané žiadne topenie snehu. Počas najbližších 72 hodín sa tak môžu dočkať snehových vločiek aj najteplejšie oblasti Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd