Zázrak prírody. Vyliahli sa desiatky tisíc korytnačiek

Zuzana Macháčová

Stovky tisíc mladých korytnačiek arrau, známych ako juhoamerické riečne korytnačky, sa vyliahli na západe Brazílie na rieke Guaporé. Každoročné hniezdenie a liahnutie korytnačiek na tomto mieste sa považuje za najväčšie samostatné zoskupenie korytnačiek na Zemi. 

Koncom septembra sa na plážach pozdĺž rieky tečúcej medzi Brazíliou a Bolíviou zhromaždilo približne 80 000 dospelých samíc korytnačiek arrau (Podocnemis expansa). Tie si na tomto mieste vyhĺbili hniezda a nakládli do nich vajíčka. Liahnutie mláďat sa začalo v polovici decembra a pokračuje až do januára.

Keď sa mláďatá vyliahnu, vylezú spod piesku a rozptýlia sa po pláži. Pláž, na ktorej sa to mladými jedincami korytnačiek len tak hemží, je vidieť na záberoch, ktoré v týchto dňoch zverejnila organizácia Wildlife Conservation Society. 

Na rieke v Brazílii sa vyliahli korytnačky, zdroj: Wildlife Conservation Society/Ecovale
Na rieke v Brazílii sa vyliahli korytnačky, zdroj: Wildlife Conservation Society/Ecovale

Zázrak prírody

Na týchto plážach hniezdi viac ako 60 000 samíc korytnačiek. German Forero-Medina uvádza: „Je to úžasný pohľad a nádherná udalosť. To, čo sa tu teraz deje, možno nazvať divadlom alebo zázrakom prírody.“

Rieka Guaporé je hranicou medzi Bolíviou a Brazíliou. Korytnačky teda hniezdia v oblastiach oboch krajín. Medina tiež dodal: „Je veľmi dôležité, aby sme spolupracovali a koordinovali naše úsilie na ochranu tohto druhu.“ Predpokladá sa, že ide o najväčšie samostatné zoskupenie korytnačiek na Zemi. 

Zdroj: Wildlife Conservation Society/Ecovale
Zdroj: Wildlife Conservation Society/Ecovale

Korytnačka arrau 

Korytnačky arrau sú najväčšie sladkovodné korytnačky v Južnej Amerike. Žijú v povodí riek Amazonky, Orinoka, Bolívie, Peru, Ekvádoru, Brazílie a Kolumbie.

Dospelé jedince dosahujú dĺžku viac ako jeden meter a vážia približne 90 kilogramov. Obvykle sú však oveľa menšie. Farbu majú olivovo zelenú alebo hnedú, ktorá je ovplyvnená riasami na pancieri.

Na súš spravidla vystupujú iba v čase hniezdenia. Taktiež sú v čase hniezdenia veľmi plaché. Pri prvom náznaku nebezpečenstva zutekajú do vody.

Wildlife Conservation Society/Ecovale
Foto: Wildlife Conservation Society/Ecovale
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd