Zemetrasenie v Egejskom mori si vyžiadalo najmenej 115 obetí

Dominik Cenkner

V piatok o 12:51 nášho času zasiahlo oblasť Dodekanisa v Egejskom mori mimoriadne ničivé zemetrasenie. To malo silu až 7,0 magnitúdy. Vyžiadalo si preto vyše stovku obetí a viac ako tisícku zranených, o materiálnych škodách nehovoriac.

Záchranári doposiaľ potvrdili 115 obetí, pričom drvivá väčšina z nich pochádzala z mesta Izmir na juhozápade Turecka. Práve tú bolo zemetrasenie najničivejšie, pričom krátko po ňom oblasť zaplavila aj vlna tsunami.

V nemocniciach je spolu vyše tisíc ľudí, ktorí utrpeli rôzne zranenia. Počet obetí a zranených však nemusí byť konečný, aj keď záchranári potvrdili, že svoje práce už ukončili. Dobré správy, ako napr. tá o záchrane trojročného dievčatka, tak už zrejme prichádzať nebudú.

Zemetrasenie spôsobilo aj obrovské materiálne škody. Značne poškodilo aj miestnu katedrálu. „Vďaka Bohu, že sa v tomto prípade nikto nezranil. Len sme sa zľakli,“ uviedol otec Ugo De Rosa, rektor Katedrály sv. Jána Evanjelistu.

Katolícke spoločenstvo, ktoré pri katedrále pôsobí, je jedno z najstarších na svete. „Poškodenie katedrály je značné. Odborníci overujú rozsah škôd. Obnova bude trvať mimoriadne dlho,“ uviedol rektor.

Svoj pozdrav a modlitby do Turecka poslala aj hlava katolíckej Cirvki, pápež František. Spravil tak počas tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd