Zemetrasenie vyvolalo aj vlnu tsunami. Pozrite si videá z Grécka a z Turecka

Dominik Cenkner

Dnes o 12:51 nášho času zasiahlo oblasť Dedokanisa mimoriadne silné zemetrasenie. Z doposiaľ dostupných informácií sa tam zem triasla o sile 7,0 magnitúdy.

Oblasť Dedokanisa je lokalizovaná v Egejskom mori, v blízkosti juhozápadného pobrežia Turecka. Má bohatú históriu a množstvo aj tých najmenších obývaných ostrovčekov je bohatých na staroveké aj stredoveké pamiatky.

Práve na juhozápade Turecka, konkrétne v meste Izmir a v jeho okolí, spôsobilo zemetrasenie najväčšie škody. Úrady doposiaľ hlásia vyše 20 domov a budov, ktoré boli doslova zrovnané zo zemou. Poškodená má byť aj miestna bazilika.

Epicentrum zemetrasenia hlásili v hĺbke 10 km, len 18 km severovýchodne od oblasti Néon Karlovásion v Grécku. Seizmológovia mu namerali silu 7,0 magnitúdy. Následne sa vyskytli aj ďalšie otrasy, resp. dotrasy

Žiaľ, krátko po zemetrasení oblasť zasiahla aj vlna tsunami. Táto kombinácia prírodných živlov si tak doposiaľ vyžiadala 4 obete (z toho jedna utopená osoba vo vlne tsunami). Približne 120 zranených hlásia z Turecka a štyri zranenia v Grécku.

Na gréckej strane je najviac zasiahnutý ostrov Samos. Ten mala zasiahnuť malá vlna tsunami a poškodených ostalo viacero budov.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd