Zemetrasenie zasiahlo Indonéziu. Pocítili ho až v Austrálii

Veronika Sádovská

Východný Timor zasiahlo dnes ráno miestneho času silné zemetrasenie. Chvenie zeme pocítili až v meste Darwin v Austrálii.

Zemetrasenie, ktoré predbežne odhadujú na silu 6,4, zasiahlo pobrežie východného Timoru a bolo také silné, že bolo cítiť aj v austrálskom Darwine.

Zemetrasenie podľa Geosciences Australia zasiahlo oblasť o 11:36 miestneho času a prinútilo niektorých ľudí v hlavnom meste utiecť z budov.

Bezprostredné správy o škodách alebo obetiach na životoch neboli, no podľa svedkov bolo zemetrasenie veľmi silno cítiť.

Zemetrasenie sa vyskytlo v hĺbke 10 km a epicentrum bolo asi 29 km východne až juhovýchodne od Lospalosu vo Východnom Timore.

Spočiatku vydali výstrahy pre tsunami pre Indonéziu aj Austráliu, neskôr však bolo toto varovanie zrušené.

Podľa správ austrálskych médií a príspevkov obyvateľov na sociálnych sieťach zemetrasenie pocítili aj obyvatelia v Darwine, ktorý je vzdialený od epicentra viac ako 700 km.

Východný Timor a susedná Indonézia sa rozprestierajú na takzvanom tichomorskom ohnivom kruhu, seizmicky aktívnej zóne, kde sa stretávajú rôzne platne na zemskej kôre a vytvárajú veľké množstvo zemetrasení a sopiek.

Zemetrasenia sú tam síce bežné, ale tie silnejšie môžu spôsobiť obrovské škody a vyvolať ničivé tsunami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd