ZIMA čoskoro udrie ! Začiatok týždňa teplý, koniec studený a zasnežený

Peter Minárik
Zima sa už čoskoro ukáže v Európe. Začiatok druhej polovice novembra prinesie mimoriadne teplé počasie, no koniec už bude zimný.

V počasí sa začína črtať zmena. Prakticky od konca októbra panuje v Európe pomerne stabilné počasie, no to sa začalo meniť už počas víkendu, kedy sa otvorilo chladnejšie, vlhšie prúdenie a oblasti strednej Európy zasiahli pomerne výdatnejšie zrážky. V Nemecku spadlo lokálne až 100 mm zrážok a v susednom Česku aj viac ako 50 mm. Výrazné zrážkové úhrny sme zaznamenali aj na Slovensku. V oblasti severozápadného Slovenska napršalo od 20 do 30 mm zrážok a na Orave až do 50 mm. 

Nadchádzajúci týždeň veľa Slnka neprinesie a bude skôr v znamení oblačného počasia, ktoré prinesie aj zrážky. Napriek, tomu, že obloha bude pomerne zatiahnutá, tak bude opäť veľmi teplo. Maximálne denné teploty sa môžu šplhať na +15 až +20°C, Teplé počasie však skončí počas nadchádzajúceho víkendu. Do Európy vtrhne zima.

O nástup zimného počasia sa postará tlaková níž, ktorá sa bude nachádzať v oblasti Pobaltia. Táto tlaková níž bude pomerne výrazná a od severu sa začne do Európy prepadať studený vzduch.

Obr.1: Prúdenie a teplota vo výške 850 hPa počas nedele, zdroj: in-pocasie.sk

Masa studeného vzduchu sa z Arktídy prepadne až k Stredozemnému moru, a tak chladnejšie počasie zavládne takmer v celej centrálnej časti Európy. Teplota vo výške 850 hPa sa môže dostať až pod -5°C, čo je hodnota, pri ktorej obvykle už sneží aj v tých najnižších polohách.

Obr.2: Ensembel vývoja teploty v hladine 850 hPa

Takéto chladné počasie prinesie nielen pokles teplôt, ale aj príchod sneženia. Nadchádzajúci víkend bude na našom území daždivý. V sobotu bude snežiť od výšky 800 metrov a v nedeľu už od výšky 400 metrov, pričom hranica sneženia môže na severe prechodne poklesnúť aj nižšie.

Na začiatku nasledujúceho týždňa sa však bude opäť ochladzovať, a tak hranica sneženia poklesne aj do našich najnižších polôh.

ANIMÁCIA: Predpoveď hranice sneženia od soboty 21.11. do utorka 24.11. (biela farba sneženie od 0 m.n.m, modrá od 500 m.n.m)

Všetko teda naznačuje tomu, že už počas víkendu udrie na naše územie zima. Martin na bielom konci síce neprišiel, ale tohtoročná Katarína môže byť na snehu.

Detailnejšie informácie o počasí v jednotlivých dňoch nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd