Zima je preč a nemala by sa vrátiť

Peter Minárik

Arktické mrazy sú definitívne minulosťou a podľa aktuálnych prognóz by postupne malo odzvoniť aj nočným mrazom. Do našej oblasti mieri teplý vzduch, ktorý prinesie nadpriemerné teploty.

Do našej oblasti začal prúdiť teplejší vzduch od juhozápadu, ktorého prílev sa v nasledujúcich dňoch bude zintenzívňovať. Teplý vzduch sa k nám bude dostávať medzi rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku, ktorá sa bude rozprestierať nad západnou Európou a tlakovou výšou, ktorá sa rozloží nad východnou časťou Stredozemného mora.

Do Európy sa tak začne dostávať teplý vzduch, ktorý prinesie na súčasnú ročnú dobu mimoriadne vysoké teploty.

Ako vidieť na ansámbly numerického modelu, ktorý nájdete nižšie, tak oteplenie je takmer isté a malo by vrcholiť počas nadchádzajúceho víkendu. Prílev teplého vzduchu vyvrcholí v nedeľu a v pondelok, kedy v hladine 850 hPa, čo je približne nadmorská výška 1500 m n.m. sa teplota bude pohybovať okolo +5°C. 

To znamená, že aj na horách nás čaká celkom výrazný odmäk. Tieto teploty budú až o 10°C vyššie ako je dlhodobý teplotný normál a v nižších polohách bude ešte teplejšie.

V nižších polohách by denné maximálne teploty mali stúpať nad +10°C a to na mnohých miestach nášho územia.

Zaujímavý je pohľad na nočné teploty. Graf vyjadruje očakávané najnižšie teploty. Podľa vývoja by sme sa počas víkendu mali zbaviť aj nočných mrazov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd