Zima končí ! Prinesie vysoké teploty aj nad +15°C

Peter Minárik
Pred nami sú oficiálne posledné hodiny zimy. V priebehu zajtrajšieho dňa zima skončí a rozlúči sa s nami nadpriemerne vysokými teplotami.

Sneh sa topí a teploty zo dňa na deň čoraz viac stúpajú. 28. február je oficiálne posledným dňom meteorologickej zimy a tento rok sa s nami zima rozhodne zimne nerozlúči. Bude totiž veterno a do našej oblasti bude vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu, vďaka ktorému sa teploty na našom území môžu vyšplhať až nad hranicu +15°C. 

Záver zimy s vyvrcholením teplého prúdenia

Z Atlantiku sa aktuálne cez Britské ostrovy smerom na východ presúva tlaková níž. Tá dnes prináša do oblasti Britských ostrovov nepriaznivé počasie a súčasne ovplyvňuje počasie aj u nás prúdením. Po jej okraji sa k nám totiž dostáva teplý vzduch od juhozápadu.

Prílev tohto prúdenia vyvrcholí v utorok, kedy sa tlaková níž nasunie už nad Škandináviu a v našej oblasti sa tak zvýrazní teplé, južné prúdenie.

Teploty budú vysoké

Posledný zimný deň bude na našom území v znamení oblačného a veterného počasia. Teplé prúdenie sa postará aj o veľmi vysoké teploty. Posledný zimný deň prinesie maximálne teploty, ktoré sa budú pohybovať od +8 až do +15°C. V najteplejších oblastiach nášho územia, však teploty môžu prekonať hranicu +15°C.

Tieto teploty budú na záver zimy mimoriadne vysoké. V porovnaní s dlhodobým priemerom budú na našom území vyššie o 5 až 11°C.

Prvý jarný deň bude upršaný

Prílev teplého vzduchu k nám v utorok vyvrcholí pred blížiacim sa frontom, ktorý počasie na našom území ovplyvní naplno už v stredu. Na mnohých miestach sa rozprší. Snežiť bude len vo vysokých polohách, no v priebehu dňa k nám za frontom začne prúdiť chladnejší vzduch od západu a hranica sneženia postupne poklesne na 600 m n.m.

Ďalšie jarné dni by mali priniesť premenlivé počasie, ktoré je typické pre začiatok marca. Sneženie v nížinách sa však neočakáva.

Vyhliadku na marec si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd