Zima odchádza a jar sa cez víkend vráti. Teploty budú opäť nad priemer

Peter Minárik
Uplynulý týždeň priniesol na naše územie veľmi neštandardné počasie. V Európe snežilo a mrzlo. Už cez víkend sa však počasie opäť stabilizuje.

Uplynulé dni priniesli do Európy veľmi nepriaznivé počasie. Po okraji výrazného komplexu tlakových níží, ktoré sa rozkladali nad oblasťou Severného mora k nám prúdil od severu studený vzduch. Tento studený vzduch sa postaral o návrat zimného počasia do našej oblasti, ktoré prinieslo mrazy. Z nich majú hlavu smútku poľnohospodári a to vrátane nášho územia. Mrazy totiž zničili podstatnú časť úrody. Okrem mrazov však do Európy prišiel aj sneh.

Snežilo napríklad aj v Nemecku, ale aj na Britských ostrovoch. Sneženia sme sa však dočkali aj my. Na horách bola snehová nádielka výrazná. Dokonca tak výrazná, že najväčšie lyžiarske stredisko v Jasnej na víkend opäť spustí lanové dráhy. Lyžiari si môžu užiť jarný sneh a lyžovačka v máji na našom území je skutočne nezvyčajná.

Takto to v piatok vyzeralo v Jasnej. Cez víkend sa bude lyžovať, zdroj: Jasna.sk

Cez víkend sa však vráti jar

Prílev chladného vzduchu sa však do našej oblasti zastavil a počasie začína ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa počas víkendu bude nachádzať nad oblasťou Jadranu. Po jej prednej strane bude do našej oblasti prúdiť od juhu teplý vzduch.

V sobotu nás čaká jasné až polooblačné počasie. V nedeľu už bude oblačnosti viac. Po oba dni sa budú miestami, najmä v horských oblastiach vyskytovať prehánky. Tie však nebudú výrazné.

Z podpriemeru do nadpriemeru

Uplynulé dni priniesli do Európy teploty, ktoré na súčasnú ročnú dobu boli aj o 15°C pod dlhodobým priemerom. Počas víkendu sa však oteplí a teploty sa na našom území budú pohybovať od +15 do +21°C, čo je na súčasnú ročnú dobu o niekoľko stupňov viac ako je bežné.

Teplotné odchýlky boli ešte včera v našej oblasti pod normou

V nedeľu nás však už čakajú nadpriemerné teploty

V nasledujúcich dňoch ďalšie oteplenie

Teplé počasie neskončí ani po víkende. Začiatok nového týždňa síce môže priniesť o niečo viac oblačnosti a zrážok, ale teploty sa budú pohybovať na podobných úrovniach ako počas tohto víkendu. Od stredy by sa mal do našej oblasti zintenzívniť prílev teplého vzduchu a teploty by v druhej polovici budúceho týždňa mali stúpať nad +25°C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd