Zima odíde cez víkend a príde výdatný dážď. Zima sa vráti budúci týžde

Peter Minárik
Po dlhej dobe zima prišla na celé územie Slovenska. Silné mrazy umožnili na horách zasnežovať. Cez víkend sa však rozprší.

Niekoľkodňové obdobie silných mrazov, ktoré priniesli teploty klesajúce až k -20°C sa na našom území končí, V priebehu víkendu k nám dorazí oteplenie, ktoré v nižších polohách sneh rozpustí, no zároveň zhorší lyžiarske podmienky aj na horách, kde bude taktiež pršať. Oteplenie však nevydrží dlho a už v stredu sa zima a sneh vrátia na celé územie.

Do piatka ešte chladnejšie počasie so snehom

Do piatka zostane naša oblasť ešte v relatívne chladnejšom vzduchu. Od juhozápadu však bude počasie ovplyvňovať výbežok vyššieho tlaku, ktorý počas dnešného a zajtrajšieho dňa môže najmä na západné a stredné Slovensko priniesť aj slnečné lúče. Počasie sa pokazí len v noci na zajtra, kedy cez naše územie postúpi front a najmä na severozápadné Slovensko prinesie ešte niekoľko centimetrov snehu.

Víkend oblačný s odmäkom

Počas víkendu však už nad naše územie naplno zatečie od juhozápadu teplý vzduch po okraji tlakovej níže so stredom nad Britskými ostrovmi. Očakávajte preto prevažne oblačné počasie so zrážkami, ktoré v nižších polohách budú dažďové. Sneženie ešte na horách zotrvá. Počas dňa budú maximálne teploty stúpať na 0 až +5°C a v noci budú klesať na +2 až -4°C.

Začiatok týždňa prinesie výdatný dážď

Tlaková níž si to z Britských ostrovov na začiatku budúceho týždňa namieri cez severné Nemecko, Poľsko až nad Pobaltie. Vo výraznej miere ovplyvní počasie na našom území a to výdatným dažďom. Spadnúť môže aj okolo 25 mm zrážok a do tohto daždivého počasia sa pridá aj silnejší vietor.

Návrat zimy najneskôr v stredu

Najneskôr v stredu k nám začne od severozápadu zatekať opäť chladnejší vzduch. Zrážky sa tak opäť zmenia aj v nížinách na snehové. Zmena prúdenia môže hneď do oblasti severozápadného Slovenska priniesť niekoľko centimetrov čerstvého snehu. Toto chladnejšie prúdenie totiž bude vlhšie a bohatšie na zrážky. V nasledujúcich dňoch by sa mala zima zvýrazňovať. Prúdenie bude ešte chladnejšie, nakoľko zmení smer zo severozápadného na severné. Návrat zimy je pri pohľade na ensemble numerických modelov istý.

Vyzerá to však aj tak, že zima sa udrží a okrem ochladenia príde aj bohatšia snehová nádielka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd