Zima opäť vtrhla do Európy, no pred nami sú stabilné aj slnečné, no mr

Peter Minárik
Do Európy opäť zavítal studený vzduch, ktorý aj na naše územie priniesol ochladenie a dokonca aj sneženie. Počasie sa však opäť upokojí.

Uplynulé hodiny k nám z Arktídy opäť vpadol veľmi studený vzduch. Ten dorazil aj na naše územie, no zásadnejšie prekvapenie k nám nepriniesol. Opäť sa na našom území ochladilo a na severe aj zasnežilo. Sneh sa však objavil už v oblastiach, kde prvú tohtoročnú snehovú nádielku tento rok už zaznamenali. Prekvapenie však prišlo do Európy.

Prvý sneh zaznamenali napríklad v Nemecku, v Rakúsku, v Slovinsku alebo na západe Čiech a tu už snežilo aj v najnižších polohách. Sneženie sa dokonca objavilo aj na severe Jadranu.

Včera hlásili veľké problémy zo Slovinska, kde sneh ochromil predovšetkým hlavnú metropolu. Veľmi zlé počasie sužovalo aj Chorvátsko. Úsekom Sveti Rok-Posedarje každoročne prejdu desiatky tisíc Slovákov na ceste k moru. Včera museli Chorváti túto diaľnicu uzavrieť, nakoľko bola pre sneženie neprejazdná. 

Aj takto vyzeral v pondelok jeden z chorvátskych úsekov diaľníc

 

Tlaková výš prinesie opäť stabilné počasie

Studený vzduch, frontálny systém a tlaková níž. Takáto kombinácia u nás panovala v uplynulých dňoch, no tomuto je koniec. Od západu sa nad Európu nasúva tlaková výš, ktorá dostala meno Yaprak a počas týždňa sa presunie centrálnou časťou Európy smerom na východ.

 

V rámci tejto tlakovej výše sa nad Európu dostane teplejší vzduch, čo vidieť aj na nižšie priloženej animácii teploty v hladine 850 hPa (cca 1500 m n.m.)

 

Dni budú stabilné, no noci mrazivé

Do štvrtka na našom území po rozplynutí ranných hmiel zavládne prevažne jasné až polooblačné počasie. Denné teploty však nebudú prekračovať hranicu +10°C a nočné teploty budú klesať veľmi nízko pod bod mrazu. Teploty budu do rána klesať na +1 až -5°C. V dolinách a v kotlinách budú teploty klesať pri vyjasnení až k -8°C.

Zhoršenie počasia príde až v piatok, kedy sa opäť zamračí, no zrážky zatiaľ nehrozia. Tie dorazia až na prelome týždňov. Vyhliadku na tieto dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd